ΝΑΤΟ: Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία είναι μία ευκαιρία στην ειρήνη

ΝΑΤΟ: Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία είναι μία ευκαιρία στην ειρήνη

Η κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία προσφέρει μία ευκαιρία στην ειρήνη, εκτίμησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τη συμφωνία για την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων στην οποία κατέληξαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν χθες, στο Σότσι, στη Ρωσία.

«Είδαμε ότι είναι δυνατό να κινηθούμε προς μια πολιτική λύση. Η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσουν οι μάχες», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ οι οποίοι θα συζητήσουν το θέμα της Συρίας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στις Βρυξέλλες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας. Δήλωσε ωστόσο ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ την πρότασή της για δημιουργία ζώνης ασφαλείας, υπό διεθνή έλεγχο, κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.

Ο Γενς Στόλντεμπεργκ δήλωσε επίσης ότι εναπόκειται στους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν μεμονωμένα εάν επιθυμούν να επανεξετάσουν την ανάπτυξη των πυραύλων Patriot στην Τουρκία, ένα θέμα που θα τεθεί στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας.

Βάσει της συμφωνίας Ρωσίας – Τουρκίας, θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφάλειας 120 χιλιομέτρων στη Συρία, ανάμεσα στις πόλεις Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπιάντ, τον έλεγχο της οποίας θα έχει η Άγκυρα. Οι Κούρδοι μαχητές καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή, και να μετακινηθούν τουλάχιστον 30 χλμ. εντός της Συρίας, σε διάστημα 150 ωρών.

Παράλληλα, Τουρκία και Ρωσία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε μια ζώνη πλάτους 10 χιλιομέτρων, ανατολικά και δυτικά από τις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε η τουρκική επιχείρηση.

Σήμερα, η Ρωσία προειδοποίησε τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι θα βρεθούν εν μέσω νέων συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις, αν δεν συμμορφωθούν στη ρωσοτουρκική συμφωνία.

Μια πλήρης απομάκρυνση των μονάδων του YPG αποτελεί νίκη για τον Ερντογάν, αναδεικνύει τον κυρίαρχο ρόλο και του Πούτιν στην περιοχή και επισφραγίζει την επιστροφή του συμμάχου του Μπασάρ αλ Ασαντ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, καθώς επετράπη η ανάπτυξη Σύρων συνοριοφυλάκων στην περιοχή από σήμερα το μεσημέρι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ