Μουφτής Κομοτηνής: «Προκλητική η απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά -Φοβάμαι εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη»

Μουφτής Κομοτηνής: «Προκλητική η απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά -Φοβάμαι εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη»

Προκλητική χαρακτήρισε την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Μουφτής Kομοτηνής, Δρ Χαλήλ Τζιχάντ, ενώ εξέφρασε φόβους για εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη.

Μιλώντας στον Flash 99.4, ο θρησκευτικός ηγέτης των Μουσουλμάνων τόνισε ότι το μνημείο Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός που εξυπηρέτησε τους Χριστιανούς για περισσότερα από 1.000 έτη. Συγκεκριμένα, ο Μουφτής Κομοτηνής τόνισε κατηγορηματικά ότι η μετατροπή των χριστιανικών ναών σε τζαμιά είναι αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ: «Δεν βρίσκεται στις αρχές του Ισλάμ, ούτε στο Κοράνιο και ούτε οι οπαδοί του προφήτη μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά. Αυτό δεν έγινε».


Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ιστορίας

Μάλιστα, έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Χαλίφη Ομάρ, όταν εισέβαλε στην Παλαιστίνη. «Όταν ο Σωφρόνιος, ο σεβασμιότατος Χριστιανός Ορθόδοξος, του έδειξε ότι μπορεί να κάνει την προσευχή του μέσα στον ναό, αυτός αντέδρασε και βγήκε έξω, και έκανε την προσευχή του έξω, για να μην παρεξηγηθεί η εικόνα αυτή, να κάνει, δηλαδή, ο χαλίφης Ομάρ την προσευχή του μέσα στον ναό. Για να μην παρεξηγηθεί, να μην υπάρχει αναταραχή και να μην υπάρχει πρόκληση προς τους Χριστιανούς».

«Οι εξελίξεις γύρω από την Αγιά Σοφιά μπορεί να φέρουν εντάσεις στη Θράκη»

Ο μουφτής Κομοτηνής φοβάται μήπως η εξέλιξη αυτή προκαλέσει εντάσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη. «Εμείς εδώ στην Ελλάδα, βέβαια, ζούμε σε αυτή τη δημοκρατική χώρα, εδώ στην περιοχή μας τα τζαμιά μας είναι ανοιχτά και καθημερινά κάνουμε τις προσευχές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά με αυτή την απόφαση εγώ φοβάμαι ότι στο μέλλον θα υπάρχει ανάμεσα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους μίσος από εδώ και πέρα. Δεν ήταν σωστή αυτή η απόφαση».

Ο μουφτής εκτιμά επίσης ότι έπρεπε να παραμείνει μουσείο στην ουδετερότητα, όπως λέει: «Αφού είναι και καταγραμμένο στην κατάσταση της UNESCO, είναι παγκόσμια κληρονομιά. Από εκεί και πέρα αυτή η απόφαση δεν μας φέρνει τίποτα άλλο, εκτός από μίσος, μια προκλητική απόφαση. Πρέπει ο καθένας να σέβεται τη θρησκεία των άλλων και να υπάρχει μια αρμονική συμβίωση και έτσι πρέπει να συνεχίζεται αυτή η ζωή».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS