Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Απειλεί το Ιράν, πάνοπλο δηλώνει το Ισραήλ

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Απειλεί το Ιράν, πάνοπλο δηλώνει το Ισραήλ

Αναβρασμός επικρατεί στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εντείνει τις απειλές κατά του Ισραήλ, μετά και την εξόντωση του επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ισραήλ έχει ενισχύσει την αντιαεροπορική του διάταξη καλώντας εφέδρους ενώ υποβρύχια που φέρουν πυρηνικές κεφαλές, διεξάγουν περιπολίες σε κομβικά σημεία από όπου θα μπορούσαν να χτυπήσουν το Ιράν, εάν η κατάσταση φτάσει στα άκρα.

Το Ιράν απειλεί με αντίποινα -Τα πιθανά σενάρια μιας επίθεσης

Το Σάββατο (6/4), ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, στρατηγός Μπαγκερί, σε εκδήλωση με αντιαμερικανικό και αντι-ισραηλινό τόνο, είπε πως οι εχθροί της χώρας του «θα μετανιώσουν» για τους φόνους και ότι η απάντηση του Ιράν «θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, με την απαραίτητη ακρίβεια και σχεδιασμό και με τη μέγιστη δυνατή ζημιά στον εχθρό, ώστε να μετανιώσει για την πράξη του».

Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν αναλυτές, θέλει το Ιράν να εφαρμόζει ένα τρομοκρατικό χτύπημα ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο το δίκτυο των οργανώσεων που ελέγχει στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Ένα δεύτερο σενάριο θέλει τη Τεχεράνη να ενεργοποιεί τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι στην Υεμένη, με πυραυλικά συστήματα που τους έχει παραχωρήσει.

Το τρομακτικό -αν και ακραίο- σενάριο είναι το Ιράν να χτυπήσει το Ισραήλ από το έδαφός του με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να φτάσουν και στην Ευρώπη.

Ιρανικά αντίποινα πριν το τέλος του Ραμαζανιού;

Το Ιράν θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ζητώντας εκδίκηση, μετά την ισραηλινή επίθεση ακριβείας στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκε ο επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η απάντηση του Ιράν μπορεί να έλθει και πριν από τη λήξη του Ραμαζανιού, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και προετοιμάζονται για μια πιθανή, αναπόφευκτη επίθεση του Ιράν, με στόχο ισραηλινά ή αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Ισραήλ: Αποσύρθηκαν χερσαία στρατεύματα από τη νότια Λωρίδα της Γάζας -Ανάπαυση και ανεφοδιασμό «βλέπουν» οι ΗΠΑ

Την Κυριακή (7/4), ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απέσυρε τις δυνάμεις του από την πόλη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, ολοκληρώνοντας μια βασική φάση στην χερσαία επίθεσή του εναντίον της Χαμάς, μειώνοντας την παρουσία του στρατεύματος στην περιοχή σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισε ο πόλεμος, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της άμυνας είπαν ότι τα στρατεύματα απλώς ανασυντάσσονται καθώς ο στρατός ετοιμάζεται να μεταβεί στο τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, όπως θεωρούν τη Ράφα, μια περιοχή όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Τα ισραηλινά στρατεύματα, που αποσύρθηκαν χθες από τη Γάζα, το έπραξαν για να προετοιμασθούν για μελλοντικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και στη νότια πόλη του θύλακα, τη Ράφα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ.

Την εκτίμηση ότι η απόσυρση ισραηλινών στρατευμάτων από το νότιο τμήμα της Γάζας αποτελεί πιθανώς μια περίοδο «ανάπαυσης» των στρατιωτών, εξέφρασε την Κυριακή εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός Channel 13 TV ανέφερε ότι το Ισραήλ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την εκκένωση της Ράφα εντός μιας εβδομάδας και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, η αποχώρηση ήταν ένα ορόσημο καθώς συμπληρώθηκαν έξι μήνες πολέμου. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι μια «σημαντική δύναμη» παρέμεινε στη Γάζα για να συνεχίσει τις στοχευμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαν Γιουνίς, που είναι πατρίδα του ηγέτη της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ.

Νετανιάχου: Καμία εκεχειρία στη Γάζα χωρίς την απελευθέρωση ομήρων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία έπειτα από έξι μήνες πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, εωσότου οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα απελευθερωθούν. «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Αυτό δεν θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ είναι «ένα βήμα από τη νίκη» στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Η μείωση των στρατευμάτων από το Ισραήλ στη Γάζα λαμβάνει χώρα εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης πίεσης από τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να βελτιώσει τις συνθήκες σε ανθρωπιστικό επίπεδο στη Γάζα και να εργαστεί με στόχο την εφαρμογή μιας εκεχειρίας, προειδοποιώντας πως η στήριξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να εξαρτηθεί από αυτό.

Ισραήλ: Προετοιμασία για «νέα φάση» στον πόλεμο με τον Λίβανο

Αυτά τα μέτρα επιμελητείας «επιτρέπουν την άμεση επιστράτευση δυνάμεων εφεδρείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την άφιξή τους στη γραμμή του μετώπου σε σύντομο χρονικό διάστημα με όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη μάχη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η διοίκηση, διευκρινίζει ο στρατός, είναι έτσι σε θέση «να καλέσει και να εξοπλίσει όλους τους απαραίτητους στρατιώτες μέσα σε διάστημα μερικών ωρών και να τους μεταφέρει στη γραμμή του μετώπου για αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ