Πενς και Πομπέο πιέζουν τον Ερντογάν να λήξει την εισβολή στη Συρία

Πενς και Πομπέο πιέζουν τον Ερντογάν να λήξει την εισβολή στη Συρία

Την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην πολεμική σκακιέρα της Συρίας οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι ΗΠΑ εν μέσω μίας αλλοπρόσαλλης πολιτικής που χρεώνεται στον πρόεδρο Τραμπ προσπαθούν να πιέσουν την Άγκυρα προκειμένου να πείσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει την εισβολή.

Στην Τουρκία βρίσκονται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο σε μία προσπάθεια να πείσουν τον Ερντογάν να βάλει τέλος στις εχθροπραξίες στη Συρία.

Την κατάσταση όμως περιπλέκει η ακόμα πιο περίεργη δήλωση που έκανε από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ (και εκνεύρισε ακόμα και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι) ότι το ΡΚΚ συνιστά «πιθανόν» μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» από το Ισλαμικό Κράτος.

«Το PKK, το οποίο είναι κομμάτι των Κούρδων, όπως γνωρίζετε, είναι πιθανότατα χειρότερο σε όρους τρομοκρατίας και μια μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή με πολλούς τρόπους από όσο το ΙΚ», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν σε μία επίδειξη δύναμης έστειλε τελεσίγραφο λίγων μόλις ωρών στους Κούρδους της Συρίας να παραδώσουν όλα τα όπλα τους.

«Μέχρι το βράδυ όλοι οι «τρομοκράτες» πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε» τόνισε ο τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως η επίθεση της Τουρκίας θα τερματιστεί σε ένα τέτοιο σενάριο.

Νέες απειλές ΗΠΑ κατά Τουρκίας

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και συνεχίσει την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Οι νέες κυρώσεις μπορεί να στοχοθετήσουν περισσότερους τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε σε δημοσιογράφους.

Στο Κομπάνι ο Άσαντ με τις «ευλογίες» Πούτιν

Με απόλυτα στρατηγικό τρόπο κινήθηκε η Ρωσία, η οποία με τη συμμετοχή του στρατού της Συρίας έσπευσε να κινηθεί στις πόλεις Κομπανί και Μάνμπιτζ. Μετά την συμφωνία Κούρδων-Δαμασκού, όμως, ο στρατός του προέδρου Άσαντ φαίνεται ότι έχει τον έλεγχο στο Κομπάνι.

Το σκηνικό στη δεύτερη είναι πιο ρευστό, αφού το Μανμπίζ, είναι μία πόλη-«κλειδί» για τα συμφέροντα των παικτών της περιοχής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ