Ραγδαίες εξελίξεις στο Λίβανο: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Ραγδαίες εξελίξεις στο Λίβανο: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου, πέντε ημέρες μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο πάνω από 160 ατόμων και τον τραυματισμό περίπου 6.000.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε στον απόηχο της τραγωδίας που σημειώθηκε στη Βηρυτό, την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε στο Reuters, ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ θα ανακοινώσει σύντομα την παραίτησή του και αναμένεται ότι θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος στις 19:30 τοπική ώρα, σύμφωνα με το γραφείο του. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η δήλωση του κ. Χασάν έγινε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση είχε αρχίσει ήδη να φυλλορροεί μετά από συνεχείς παραιτήσεις. Ήδη χθες παραιτήθηκε η υπουργός Ενημέρωσης της χώρας και σήμερα το πρωί η υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ έτοιμος να υποβάλλει παραίτηση ήταν και ο υπουργός των Οικονομικών.

Η πολύνεκρη έκρηξη οδήγησε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ το Σάββατο σημειώθηκαν επεισόδια με έναν νεκρό αστυνομικό και πάνω από 700 τραυματίες, τόσο διαδηλωτές όσο και αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας.

 

Βοήθεια, αλλά και μεταρρυθμίσεις στον Λίβανο ζητεί η διεθνής κοινότητα

«Σε αυτήν τη φρικτή περίοδο, ο Λίβανος δεν είναι μόνος», επισημαίνουν οι περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και υπουργοί που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ΟΗΕ και η Γαλλία για να βοηθήσουν τον Λίβανο. Πρέπει να «δράσουμε γρήγορα», προέτρεψε τους συμμετέχοντες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η βοήθειά τους θα πρέπει να είναι έγκαιρη, επαρκής και σε συμφωνία με τις ανάγκες του λαού του Λιβάνου, να συντονισθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να παρασχεθεί απευθείας στον λαό του Λιβάνου, με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια», επισήμαναν οι εκπρόσωποι των χωρών-δωρητών, μεταξύ αυτών οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS