Ο Λευκός Οίκος αρνείται να μετάσχει στις ακροάσεις για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος αρνείται να μετάσχει στις ακροάσεις για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ

Αποφασισμένος να συνεχίσει να μποϊκοτάρει την έρευνα του Κογκρέσου εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ με το ερωτηματικό της καθαίρεσής του εμφανίζεται ο Λευκός Οίκος.

Κορυφαίος νομικός σύμβουλος του Τραμπ απηύθυνε χθες Παρασκευή επιστολή σε εξαιρετικά οξύ τόνο στον πρόεδρο της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Δημοκρατικό Τζέρι Νάντλερ, για να ξεκαθαρίσει ότι ο Λευκός Οίκος απορρίπτει τη διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου προέδρου στη δικαιοσύνη και ότι ούτε ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους, ούτε οι δικηγόροι του προτίθενται να συμμετάσχουν στις ακροάσεις σε αυτό το σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Στον Τραμπ είχε δοθεί προθεσμία ως τις 17:00 [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας] από τον Νάντλερ για να ενημερώσει την επιτροπή εάν ο ίδιος ή οι δικηγόροι του θα συμμετείχαν σε κάποια από τις συνεδριάσεις της για να παρουσιαστεί η υπεράσπισή του. «Όπως γνωρίζετε, η έρευνά σας ενόψει της παραπομπής του προέδρου είναι εντελώς αβάσιμη και έχει παραβιάσει θεμελιώδεις αρχές της ορθής νομικής διαδικασίας και της αμεροληψίας», ανέφερε στην επιστολή του ο Πατ Σιπολόνι, νομικός σύμβουλος του ενοίκου του Λευκού Οίκου, αντικρούοντας τη γνωμάτευση τριών συνταγματολόγων ότι είναι δικαιολογημένη η έρευνα εις βάρος του Τραμπ.

Κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ότι χρονοτριβούν και πρόσθεσε πως η διαδικασία πρέπει να τερματιστεί χωρίς να γίνει καμία άλλη συνεδρίαση της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων. Και υποστήριξε ότι η έγκριση του κατηγορητηρίου θα αποτελούσε «επικίνδυνη κατάχρηση εξουσίας», επιστρέφοντας στους Δημοκρατικούς την κατηγορία που αναμένεται να απαγγελθεί στον Τραμπ.

Τα επόμενα βήματα στο σήριαλ της παραπομπής του Τραμπ

Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα. Δικηγόροι που ενεργούν για λογαριασμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών βουλευτών, μελών της επιτροπής, αναμένεται να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους μετά την έρευνα που διενεργήθηκε.

Μολονότι η επιστολή ουσιαστικά δύο παραγράφων δεν αναφέρει ρητώς πως ο Τραμπ και ο Λευκός Οίκος δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, ο τόνος και το περιεχόμενό της πρακτικά δεν αφήνουν αμφιβολίες. «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συμμετάσχουμε, διότι η διαδικασία αυτή είναι άδικη», επιβεβαίωσε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «η πρόεδρος» της Βουλής, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, «έχει ήδη ανακοινώσει το προαποφασισμένο αποτέλεσμα» και ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει σκοπό να επιτρέψει στους δικηγόρους του ενοίκου του Λευκού Οίκου «να καλέσει οποιονδήποτε μάρτυρα».

Ο Τραμπ κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς ότι εμπόδισε την παράδοση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για να αναγκάσει τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ανακοινώσει δημόσια τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του αμερικανού πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020 Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ Μπάιντεν για διαφθορά. Ο Λευκός Οίκος εξαρχής αρνήθηκε να συμμετάσχει ή να διευκολύνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την έρευνα των Δημοκρατικών και αντιθέτως την εμπόδισε.

Η ψηφοφορία για την έγκριση του κατηγορητηρίου αναμένεται να γίνει στην επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων πιθανόν εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα ακολουθήσει ψηφοφορία στην ολομέλεια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται κατόπιν να απαλλαγεί από τις κατηγορίες στη δίκη του στη Γερουσία, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS