La Stampa: «Η Ρώμη στηρίζει τη συμφωνία για τον EastMed»

La Stampa: «Η Ρώμη στηρίζει τη συμφωνία για τον EastMed»

Στη συμφωνία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ για τον αγωγό EastMed αναφέρεται σε άρθρο στην ηλεκτρονική της έκδοση η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

«H Ιταλία στηρίζει τη συμφωνία για τον EastMed» που εγείρει «μια πρόκληση για την Τουρκία, η οποία απαιτεί κυριαρχία επί των υδάτων που διασχίζει» ο αγωγός, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Πατουανέλι με επιστολή του προς τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη εξέφρασε 'τις θερμότερες ευχές του για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος'» συνεχίζει το άρθρο της La Stampa.

Η εφημερίδα τονίζει ότι στο μέλλον, ο αγωγός EastMed μπορεί να συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ποσειδών, που συνδέει Ελλάδα-Ιταλία και, μολονότι αυτό είναι πιο δύσκολο, με τον αγωγό TAP, βορειότερα. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ωστόσο ότι σε σχέση με αυτές τις δυο ενεργειακές υποδομές έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από μέρους του Κινήματος Πέντε Αστέρων, το οποίο συγκυβερνά την Ιταλία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

«Η διένεξη με την Τουρκία είναι σαφώς εντονότερη και η επίλυσή της πιο δύσκολη. Η διαδρομή του αγωγού EastMed αψηφά την συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη, με την οποία η Τούρκοι θεωρούν ότι διαθέτουν (χωρίς καμία νομική βάση) την κυριαρχία επί των υδάτων που θα διασχίσει η υποθαλάσσια αυτή ενεργειακή υποδομή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τα επιχειρήματα της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου (αλλά και του Ισραήλ) έναντι της Τουρκίας» θυμίζει η La Stampa.

Για τη στάση της Άγκυρας, το άρθρο αναφέρει: «Η Τουρκία προχώρησε σε εχθρικές ενέργειες και έναντι της Ιταλίας, εκτός από εκείνες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, που είναι ιστορικοί της αντίπαλοι. Εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια, άλλωστε, κατέχει με τον στρατό της το ένα τρίτο του κυπριακού εδάφους. Μια κατοχή η οποία δεν έχει αναγνωριστεί ούτε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πρόσφατα, η Άγκυρα έστειλε πλοία για γεωτρήσεις, συνοδευόμενα από πολεμικά σκάφη, σε ύδατα επί των οποίων η Κύπρος έχει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα. Η Τουρκία απαγόρευσε -με τα όπλα- σε πλοίο της ιταλικής εταιρίας Saipem να εργαστεί στην περιοχή αυτή».

Ακόμη, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι «ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι 'ο αγωγός EastMed δεν αποτελεί κίνηση εναντίον της Τουρκίας', αλλά επανέλαβε ότι βάσει του διεθνούς δικαίου 'η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των υδάτων που ελέγχουν'.»

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS