Το Bloomberg αποθεώνει την Ελλάδα - Παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση του κοροναϊού

Το Bloomberg αποθεώνει την Ελλάδα - Παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση του κοροναϊού

Με νέο εγκωμιαστικό δημοσίευμά του για την Ελλάδα, το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει σήμερα τον τρόπο με τον οποίον η χώρα μας, το πρώην «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης, που χρειάστηκε τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων για να εξέλθει από τη δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση, μετατράπηκε σε παράδειγμα για όλον τον κόσμο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.

Έως και τη Μεγάλη Πέμπτη η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων είχε ανακοινώσει 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους. Οι αριθμοί αυτοί πόρρω απέχουν από τον τραγικό απολογισμό της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, που μετρούν συνολικά σχεδόν 58.000 θανάτους.

Το σκηνικό στην Ελλάδα θυμίζει μάλλον την κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία, μια ακόμα χώρα που θεωρείται ότι αντιμετώπισε με σωστό και υπεύθυνο τρόπο την πανδημία Covid-19.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμα που απηύθυνε αυτήν την εβδομάδα, επαίνεσε την πειθαρχία των Ελλήνων, την ευρεία συμμόρφωση του πληθυσμού με τα μέτρα της καραντίνας, επισημαίνοντας πάντως ότι η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε ένα οδυνηρό πισωγύρισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους αξιωματούχους του να ετοιμάσουν σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως για να θωρακίσουν το εθνικό σύστημα υγείας περιελάμβαναν τη συγκρότηση μια επιδημιολογικής επιτροπής, ελέγχους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, προσπάθειες πληροφόρησης του πληθυσμού και στενή επαφή με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς υγείας, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στο Bloomberg.

Η σταδιακή άρση των μέτρων δε θα είναι άνευ όρων, ώστε να μη διακινδυνεύσουμε ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού, επισημαίνει ο κ. Κικίλιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είδε τη δημοτικότητά να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης, διέταξε το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων από τις 10 Μαρτίου, μόλις 13 ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Εξάλλου, μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου από τον κοροναϊό, στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως κινηματογράφοι, γυμναστήρια, κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Μία εβδομάδα αργότερα ακολούθησε το lockdown, που περιελάμβανε και την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων.

Έτσι, η Ελλάδα όχι μόνο απέφυγε το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, που σημειώθηκε σε άλλες χώρες, αλλά έχει και τους λιγότερους νεκρούς σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης με ανάλογο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο Μητσοτάκης διέταξε την κατάρτιση σχεδίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και το ενεργοποίησε αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα, γεγονός που κατέστησε δυνατό τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού από πολύ νωρίς.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι τα 2/3 των Ελλήνων παρακολουθούν τις καθημερινές ενημερώσεις από τους κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

Το επόμενο στοίχημα για την Ελλάδα θα είναι να διατηρηθεί αυτή η στάση και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, με κορύφωση από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα.

Για την ώρα το lockdown ισχύει στη χώρα μέχρι τις 27 Απριλίου.

Οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η χώρα έχει ένα ένα πολύ ισχυρό σύστημα ανίχνευσης και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση όλων όσοι βρίσκονται σε καραντίνα.

Ενδεικτικό είναι ότι κάποια στιγμή παρακολουθούνταν περίπου 29.000 άτομα.

«Αυτό που βοήθησε ήταν να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση κοροναϊού ως ένα μικρό κύκλο της επιδημίας και να προσπαθήσουμε να την απομονώσουμε, ώστε αυτοί οι κύκλοι να μη συνδέονται και να μην αλληλομολύνονται» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS