Κορωνοϊός: «Το εμβόλιο ίσως είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο» – Τι λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Κορωνοϊός: «Το εμβόλιο ίσως είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο» – Τι λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Μέχρι το φθινόπωρο ενδέχεται να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του φονικού κορωνοϊού επισημαίνουν κορυφαίοι επιστήμονες, που έχουν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα για την ανάπτυξή του στη Βρετανία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι πιθανώς θα καταφέρουν να ετοιμάσουν ένα εμβόλιο για την Covid-10, που θα επιτρέψει την άρση των περιοριστικών μέτρων μέσα στο επόμενο οκτάμηνο, πολύ νωρίτερα δηλαδή από τον ένα έως ενάμιση χρόνο που προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί και ειδικοί.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ομάδα της Οξφόρδης – μια από τις εκατοντάδες ανά την υφήλιο που δίνουν μάχη με το χρόνο – η πρόκληση θα είναι μεγάλη αν η πανδημία κορυφωθεί προτού το εμβόλιο είναι έτοιμο για να περάσει στη φάση των κλινικών δοκιμών. Ένα άλλο πρόβλημα, όπως επισημαίνουν, είναι ο εντοπισμός ατόμων που δεν έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό με τις ελλείψεις στα διαγνωστικά τεστ.

Περί τα τέλη Απριλίου η έναρξη των κλινικών δοκιμών του εμβολίου
Πάνω από 500 εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών στρατολογήθηκαν για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, που θα ξεκινήσουν περί τα τέλη του μήνα, την ώρα που υπολογιστικό μοντέλο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εκτιμά ότι κορύφωση της πανδημίας θα λάβει χώρα γύρω στις 17 Απριλίου στη Βρετανία, ενώ άλλη μελέτη προβλέπει έως και 200.000 νεκρούς στη χώρα από τον κορωνοϊό.

Όπως είπαν οι ερευνητές της Οξφόρδης στην εφημερίδα The Telegraph «με το καλύτερο σενάριο θα έχουμε μέχρι το φθινόπωρο τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την ικανότητα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων του». Παραδέχθηκαν, ωστόσο, ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι λίαν φιλόδοξο και μπορεί στην πορεία να προκύψουν πολλά προβλήματα που θα απομακρύνουν από αυτόν τον στόχο.

Τα προβλήματα για την ανάπτυξη του εμβολίου

«Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να εξαπλώνεται τάχιστα στον πληθυσμό ίσως θα είναι δύσκολο να βρεθούν άτομα που δεν έχουν εκτεθεί σ’ αυτόν για να λάβουν μέρος στις δοκιμές. Αλλά και η διενέργεια των δοκιμών μετά την κορύφωση αποτελεί πρόβλημα, επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία μέχρι τότε και ο ρυθμός διασποράς θα έχει πέσει ώστε όσοι δεν έχουν ακόμη ανοσία να χρειαστούν μεγαλύτερο διάστημα να εκτεθούν στον ιό», επεσήμαναν.

Παράλληλα υπογράμμισαν ότι ακόμη πασχίζουν να εξασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση για να αυξήσουν την παραγωγή του εμβολίου, ώστε να είναι διαθέσιμο για πλατιές μάζες του πληθυσμού. Οι εθελοντές θα μετάσχουν επί έξι μήνες στην έρευνα, διάστημα κατά το οποίο θα επισκέπτονται το Κέντρο Εμβολιασμού της Οξφόρδης για εξετάσεις και εμβολιασμούς είτε με το νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 ή με placebo.

Αισιόδοξα μηνύματα από την Κίνα για νέο εμβόλιο

Την ίδια ώρα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την Κίνα, που μετρά σχεδόν 82.000 κρούσματα, καθώς η πρώτη ομάδα εθελοντών που έλαβαν ένα πιθανό εμβόλιο, είναι υγιής μετά από καραντίνα δύο εβδομάδων. 14 άτομα επέστρεψαν χθες στα σπίτια τους μετά τη συμμετοχή τους στην πρώτη κλινική δοκιμή του υποψήφιου εμβολίου στην Ουχάν, ενώ άλλα 18 ολοκλήρωσαν την φάση της ιατρικής παρακολούθησης προ ημερών. Οι ερευνητές θα παρακολουθούν τους εθελοντές για άλλο ένα εξάμηνο και θα λαμβάνουν δείγματα αίματος για να εξετάσουν τα αντισώματα. Όπως είπαν, σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε περαιτέρω δοκιμές στο εξωτερικό, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές.

Οι κλινικές δοκιμές στην Κίνα του πιθανού εμβολίου, που ανέπτυξαν η κορυφαία στρατιωτική ειδικός βιολογικού πολέμου της χώρας, Τσεν Γουέι και η ομάδα της, ξεκίνησαν στις 17 Μαρτίου με τη συμμετοχή 108 υγιών ενηλίκων ηλικίας 18 έως 60 ετών. Οι εθελοντές διαχωρίστηκαν σε τρεις ομάδες που έλαβαν διαφορετικές δοσολογίες του εμβολίου και τέθηκαν σε καραντίνα στην Ουχάν, όπου ειδικοί παρακολουθούσαν την πορεία τους. «Η υγεία μου ήταν απόλυτα εντάξει όλο αυτό το διάστημα. Δεν αισθάνομαι αδιαθεσία, ούτε πόνο σε κάποιο σημείο», δήλωσε ένας εκ των εθελοντών. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένεται να δημοσιευτούν εντός του μήνα, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ.  

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS