Ιταλία: Ο Σαλβίνι βιάστηκε και έχασε

Ιταλία: Ο Σαλβίνι βιάστηκε και έχασε

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα θα υποδεχθεί στις 09:30 πμ τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδας) τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και πιθανότατα θα του δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία θα συμμετέχουν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα.


Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος, που άνοιξε με πρωτοβουλία του ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, και κλείνει με μία αναμφίβολη όσο και απροσδόκητη για κάποιους ήττα του τελευταίου. Ο Σαλβίνι με φόρα από τον θρίαμβο των Ευρωκλογών και βλέποντας τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις να απογειώνονται δεν ήταν πια ικανοποιημένος με το να μοιράζεται την εξουσία. Ήθελε τον πρωθυπουργικό θώκο και μία κυβέρνηση, στην οποία ο ίδιος θα είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Ενώ αρχικά φαινόταν ότι δεν θα δυσκολευθεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και να πετύχει ακόμη μία θριαμβευτική νίκη φαίνεται ότι υποτίμησε τους αντιπάλους του και την ικανότητά τους για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς με στόχο να αποτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο την ώρα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2020 με τις Βρυξέλλες. Υπερεκτίμησε τη δική του δύναμη να καθορίσει τις εξελίξεις, βιάστηκε να πιέσει, χωρίς να έχει διασφαλίσει το αποτέλεσμα της πίεσης.

Έτσι ενώ ο Κόντε παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ετοιμάζεται να επιστρέψει και πάλι στη θέση του, γεγονός που οι αγορές πανηγύρισαν στέλνοντας την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου στα νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1,1%.

Τόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα ότι έχουν καταλήξει σε πολιτική συμφωνία και μπορούν να συγκυβερνήσεουν. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, εμφανίστηκε αισιόδοξος για «μια κυβέρνηση αλλαγής», που όπως είπε «θα δώσει τον λόγο στην ωραία Ιταλία, σε εκείνης όπου η ελπίδα νικά τον φόβο, η κατανόηση νικά την εχθρότητα και η ομόνοια το μίσος».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS