ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Επιτρέπει και στους Βρετανούς να την επισκέπτονται χωρίς καραντίνα

Η Ισπανία θα ανοίξει τις πύλες της στους Βρετανούς τουρίστες από αύριο, Κυριακή, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να περάσουν δύο εβδομάδες σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, γνωστοποίησε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια.


«Θα επιτρέψουμε στους Βρετανούς επισκέπτες να εισέλθουν στην Ισπανία όπως η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο χώρος Σένγκεν από την 21η Ιουνίου ελεύθερα και χωρίς την ανάγκη καραντίνας» δήλωσε στο BBC News.

Η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι η χώρα της είναι ακόμη σε συζητήσεις με τις βρετανικές αρχές για το εάν θα προσφέρουν τους ίδιους όρους και για τους Ισπανούς επισκέπτες στη Βρετανία.

Ο Σάντσεθ

Στο μεταξύ, μερικές ώρες προτού η Ισπανία ξανανοίξει τα σύνορά της στους Ευρωπαίους, ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, υπενθύμισε στους Ισπανούς ότι παραμένουν ευάλωτοι στον νέο κορωνοϊό και πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

«Παραμένουμε ευάλωτοι. Οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή και να ακολουθούμε αυστηρά τα μέτρα υγιεινής και προστασίας» δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία του.

«Ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι ένα τείχος απέναντι στον ιό ή ένας δίαυλος μετάδοσης του ιού, από εμάς εξαρτάται» τόνισε ο Σάντσεθ, καθώς η Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία με περισσότερους από 28.000 νεκρούς, βγαίνει από μια αυστηρή καραντίνα 14 εβδομάδων.
Απόψε, τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή, η Ισπανία αίρει την κατάσταση συναγερμού που κήρυξε στις 14 Μαρτίου και ανοίγει ξανά τα χερσαία σύνορά της με τη Γαλλία και τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πορτογαλία θα ανοίξει τα σύνορά της με την Ισπανία την 1η Ιουλίου.

Οι ίδιοι οι Ισπανοί θα μπορούν επιτέλους να μετακινούνται σε όλη τη χώρα. Μέχρι τώρα περιορίζονταν στην επαρχία τους ή στην περιφέρειά τους.

Οι ξένοι δεν θα υποχρεωμένοι πλέον να τίθενται σε καραντίνα δύο εβδομάδων μετά την είσοδό τους στη χώρα.

Αλλά όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα στους κλειστούς και στους ανοιχτούς χώρους όταν δεν είναι δυνατόν να διατηρούν μια απόσταση ασφαλείας 1,5 μ. με τους άλλους.

Περίπου 600 στελέχη του υπουργείου Υγείας θα αναπτυχθούν στα αεροδρόμια για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό, να τους ζητούν τον τόπο κατοικίας τους και να τους θερμομετρούν.

Τα ύποπτα περιστατικά θα εξετάζονται από γιατρό, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ίλια.

Την 1η Ιουλίου, η Ισπανία θα ανοίξει τα σύνορά της σε όλες τις εθνικότητες, στην προσπάθειά της να σώσει ό,τι απομένει από την τουριστική περίοδο. Ο τουρισμός είναι ο πρώτος πυλώνας της ισπανικής οικονομίας με το 12% του ΑΕΠ της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS