ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία έπληξαν στόχους στη Συρία

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία έπληξαν στόχους στη Συρία

Συντονισμένα πλήγματα εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία πραγματοποίησαν την περασμένη νύχτα οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι διέταξε επιθέσεις ακριβείας κατά εγκαταστάσεων χημικών όπλων στη Συρία.

«Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος» δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Εκ μέρους της Γαλλίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία από κοινού με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διευκρίνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν διπλάσια πυρομαχικά απ' όσα είχαν χρησιμοποιήσει για το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 εναντίον της στρατιωτικής βάσης του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απάντησε, ωστόσο - σύμφωνα με το Πεντάγωνο - δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από την αμερικανική πλευρά.

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα απο το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδικωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.

Μάτις: Ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο. Ήρθε η ώρα να "ενωθούμε" για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» σημείωσε ο Μάτις, συμπληρώνοντας ότι δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις στη Συρία.

Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας ολοκληρώθηκαν και διευκρίνισε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση αυτή τη στιγμή. Ο ίδιος τόνισε ότι οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, σημειώνοντας ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση.

Οι συριακές δυνάμεις «κατέρριψαν 13 πυραύλους»

Όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 13 πυραύλους που εκτόξευσαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Κατά την ίδια πηγή, οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν σε μια περιοχή νότια της Δαμασκού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι συνολικά τρία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα έχουν πληγεί στις επιθέσεις, δύο στην Δαμασκό και ένα στην Χομς, παράλληλα με τις στρατιωτικές βάσεις που έχουν χτυπηθεί στη συριακή πρωτεύουσα. Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι όλες οι βάσεις και οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί από τη συριακή κυβέρνηση νωρίτερα την εβδομάδα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Δαμασκό και σύννεφα καπνού υψώθηκαν πάνω από τη συριακή πρωτεύουσα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ