«Βόμβα»: Ενοχος ο Τηλέμαχος Λαβίδας για το οικονομικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ -Αναμένεται η ποινή

«Βόμβα»: Ενοχος ο Τηλέμαχος Λαβίδας για το οικονομικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ -Αναμένεται η ποινή

Ενοχο έκρινε τον Τηλέμαχο Λαβίδα το δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την υπόθεση insider trading, στην οποία εμπλέκεται και ο γνωστός επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του φαρμακοβιομήχανου Αθανάσιου Λαβίδα της Lavipharm, καταδικάστηκε για τη γνωστή υπόθεση insider trading (παράνομη διακίνηση εμπιστευτικών πληροφοριών), στο κατηγορητήριο της οποίας βρίσκεται και ο Μπράιαν Κοέν, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs Inc. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Νίκα, ο οποίος αγνοείται και έχει χαρακτηριστεί φυγάς από τις αμερικανικές Αρχές, ο Τηλέμαχος Λαβίδας είχε συλληφθεί και από τον Οκτώβριο είναι έγκλειστος στο Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κέντρο του Μανχάταν.

Εν αναμονή της ποινής για τον Τηλέμαχο Λαβίδα

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης για τον Τηλέμαχο Λαβίδα, γιού του διευθυντικού στελέχους της βιομηχανίας φαρμάκων Ariad, Αθανάσιου Λαβίδα, για την γνωστή διεθνή υπόθεση inside trading. Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί στις 17 Απριλίου.

Ο Λαβίδας κρίθηκε ένοχος για διακίνηση απόρρητων πληροφοριών σχετικά με την φαρμακοβιομηχανία, τις οποίες αξιοποίησε για να αποκομίσει παράνομα οφέλη από χρηματιστηριακές συναλλαγές ο στενός φίλος του, επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας.

Ο 39χρονος Λαβίδας -που προσέφερε το ποσό των 26 εκατ. δολαρίων για να αποφυλακιστεί- ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος που δικάσθηκε για την υπόθεση, ενώ οι έρευνες των αρχών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το διεθνές δίκτυο αποκόμισε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων με παράνομες συναλλαγές.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και για τις επτά κατηγορίες, μεταξύ των οποίων απάτη, συνωμοσία και κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών, τις οποίες έλαβε από τον πατέρα του, Αθανάσιο Λαβίδα, όταν αυτός ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ariad. Από αυτές τις πληροφορίες, ο Γ. Νίκας φέρεται να αποκόμισε κέρδη 4,7 εκατ. δολ. από χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ ο ίδιος ο Τ. Λαβίδας εξασφάλισε επένδυση 500.000 δολ. από τη σύζυγο του Νίκα στην εταιρεία του Mediterra Inc., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων και λειτουργεί μπαρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νίκη για το Γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα στο Μανχάτταν αλλά και το FBI, που, για αρκετά χρόνια, διερεύνησαν την υπόθεση. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ένας μάρτυρας αποκάλυψε στους ανακριτές ότι το insider trading έχει γίνει χόμπυ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με επενδυτές τραπεζίτες, στελέχη εταιρειών και χρηματιστές ανά τον κόσμο, να προβαίνουν σε αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληφοροριών για συγκεκριμένες εταιρείες.

Ο Λαβίδας κρατείται από τον Οκτώβριο στο Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κέντρο του Μανχάταν, αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να απελευθερωθεί με εγγύηση 26 εκατ. δολ. ως τη δίκη του. Μετά την καταδίκη του, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 8 έτη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ