Η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Brexit σήμερα στο μενού της Συνόδου

Η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Brexit σήμερα στο μενού της Συνόδου

Το Brexit και τα βήματα προς βαθύτερη οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη θα κυριαρχήσουν σήμερα, στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι «27» ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον κορυφαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και το Λονδίνο για τη μεταβατική περίοδο και να υιοθετήσουν την πρώτη δέσμη κατευθυντήριων γραμμών για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης, στη σχετική συζήτηση θα συμμετάσχουν μόνο οι αρχηγοί των 19 κρατών μελών της νομισματικής ένωσης. Σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ντόναλντ Τουσκ τόνιζε ότι θα είναι μια «ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων για τη γενικότερη προοπτική της περαιτέρω εμβάθυνσης. Τα δύο θέματα στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υπογράμμισε ότι για να γίνουν βήματα προς τη βαθύτερη ενοποίηση, θα πρέπει να συνδυαστούν το όραμα και οι φιλοδοξίες με τον πραγματισμό. Έως τη Σύνοδο του Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις, θα υπάρξουν συνεχείς, σκληρές διαπραγματεύσεις. Μεγάλοι πρωταγωνιστές θα είναι βεβαίως η Γερμανία και η Γαλλία, που προβλέπεται να παρουσιάσουν τον Ιούνιο κοινό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ