Η Αγιά Σοφιά έγινε τζαμί: Η προσευχή του Ερντογάν - Έψαλε απόσπασμα από το Κοράνι

Η Αγιά Σοφιά έγινε τζαμί: Η προσευχή του Ερντογάν - Έψαλε απόσπασμα από το Κοράνι

Η Αγιά Σοφιά μετατρέπεται επισήμως σε τζαμί καθώς από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η πρώτη προσευχή.

Λίγα λεπτά μετά τις 12, φορώντας μάσκα και με συνοδεία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας ο Ερντογάν και σύσωμο το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, έφτασαν στο ναό.

Ο Ερντογάν με ύφος σουλτάνου μπήκε στην Αγιά Σοφιά και πήρε τη θέση του στην πρώτη σειρά και γονάτισε μαζί με τους υψηλόβαθμους υπουργούς του, όπως προβλέπει το τυπικό της μουσουλμανικής προσευχής, πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο.

Και αφού γονάτισε στα ειδικά χαλιά που έχουν τοποθετηθεί, προσευχήθηκε και ο ίδιος, ενώ όπως φάνηκε λίγο αργότερα κατά τη ζωντανή μετάδοση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία έπειτα 86 χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος με το μικρόφωνο ανά χείρας έψαλε ένα απόσπασμα από το Κοράνι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατέφτασε στην Αγία Σοφία που έχει μετατραπεί πλέον από μουσείο σε τζαμί, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης προσευχής.


 

 

 

 

 

https://www.facebook.com/dha/videos/318939155813950/?t=0

 

 

 

 

 

Ήδη από νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, για να πάρει μέρος στη «φιέστα» του Ερντογάν. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Εντός του ναού, τα ψηφιδωτά στην πλευρά της Μέκκας έχουν καλυφθεί με πανιά, ενώ έχει τοποθετηθεί μπλε χαλί στο πάτωμα. Στο προσκήνιο βρίσκονται τα οθωμανικά σύμβολα.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ληφθεί μέτρα, καθώς υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ θα γίνεται έλεγχος σε 11 διαφορετικά σημεία.

Επίσης, οι πιστοί έχουν μαζί τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS