Γαλλία: Υπό «πολιορκία» για δεύτερο 24ωρο το Παρίσι – Μετωπική αγροτών-κυβέρνησης, θα ανακοινώσουν μέτρα

Γαλλία: Υπό «πολιορκία» για δεύτερο 24ωρο το Παρίσι – Μετωπική αγροτών-κυβέρνησης, θα ανακοινώσουν μέτρα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την «πολιορκία» του Παρισιού για δεύτερο 24ωρο εμφανίζονται οι Γάλλοι αγρότες μπλοκάροντας με τρακτέρ και δεμάτια από άχυρο αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στη γαλλική πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να κλιμακώσουν την πίεση στην κυβέρνηση για το μέλλον του κλάδου τους.

Ο αποκλεισμός από τους αγρότες μεγάλων οδικών αρτηριών γύρω από το Παρίσι – που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες – και οι κινητοποιήσεις τους σε άλλες περιοχές της Γαλλίας φέρνουν σε δυσχερή θέση τον νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, που δεν έχει συμπληρώσει καν ένα μήνα στο πόστο του.

Νέα μέτρα για τους αγρότες θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Ατάλ αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα σήμερα Τρίτη μετά από συνομιλίες με τα συνδικάτα αγροτών, αφού το πακέτο που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματά τους για μια πιο προσοδοφόρα, ευκολότερη και δικαιότερη παραγωγή τροφίμων, όπως ζητούν.

Οι αγρότες παρέταξαν φάλαγγες τρακτέρ, ρυμουλκούμενων, ακόμη και θεριζοαλωνιστικές μηχανές τη Δευτέρα σε αυτό που περιέγραψαν ως «πολιορκία» του Παρισιού για να εξασφαλίσουν περισσότερες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση. Ορισμένοι εξ’ αυτών κουβάλησαν αποθέματα τροφίμων, νερού και αντίσκηνα για να παραμείνουν στα οδοφράγματα αν δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση. «Πάμε από κρίση σε κρίση. Δεν υπάρχουν τρόφιμα χωρίς αγρότες. Το τέλος μας θα σημάνει πείνα για σας», δήλωσε ο 52χρονος αγρότης Κριστόφ Ροσινιόλ.

15.000 αστυνομικοί στο πόδι

Η γαλλική κυβέρνηση επιστράτευσε 15.000 αστυνομικούς, κυρίως στην περιοχή του Παρισιού, για να αποτρέψει τυχόν απόπειρα των αγροτών να μπουν με τα τρακτέρ τους στην πρωτεύουσα και να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στα αεροδρόμια Σαρλ Ντε Γκολ και Ορλί.

Αστυνομικοί και θωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν επίσης στην αγορά Ρενζίς, τη μεγαλύτερη αγορά φρέσκων προϊόντων στην Ευρώπη, που προμηθεύει τους κατοίκους του Παρισιού με το 60% των φρέσκων τροφίμων.

Η τροχαία του Παρισιού ανέφερε μπλόκα αγροτών στον αυτοκινητόδρομο A1 κοντά στο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο του Παρισιού και στον Α4 κοντά στο θεματικό πάρκο της Disneyland.

«Στόχος μας δεν είναι να ανατρέψουμε ή να καταστρέψουμε τις ζωές των Γάλλων. Στόχος μας είναι να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση να βρει γρήγορα λύσεις για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό, πρόεδρος του συνδικάτου FNSEA των αγροτών.

Μπλόκα γύρω από το Παρίσι τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη

Μπλόκα έστησαν αγρότες σε αυτοκινητόδρομους και στο γειτονικό Βέλγιο, κυρίως στις γαλλόφωνες περιοχές της χώρας. Ένας εξ’ αυτών, ο Κλεμάντ Γκλοριέ είπε ότι έχουν απηυδήσει με τους κανόνες και τους διοικητικούς και οικονομικούς περιορισμούς που τους έχουν επιβληθεί.

Ο ίδιος , αλλά και οι αγρότες στα μπλόκα γύρω από το Παρίσι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου, που είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με την επικεφαλής της Κομισιόν την ίδια μέρα για να συζητήσουν για τη γεωργική βιομηχανία και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους αγρότες.

Οι Γάλλοι αγρότες ισχυρίζονται ότι οι υψηλότερες τιμές των λιπασμάτων, της ενέργειας και άλλες δαπάνες για τις καλλιέργειες και τη διατροφή των ζώων έχουν συρρικνώσει τα εισοδήματά τους. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν επίσης ότι ο μαζικά επιδοτούμενος γεωργικός τομέας της Γαλλίας είναι υπερβολικά ρυθμισμένος και πλήττεται από τις εισαγωγές τροφίμων από χώρες όπου οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κόστος και λιγότερους περιορισμούς.

Ο Ρουσό ανέφερε ως παράδειγμα τους Ουκρανούς παραγωγούς ζάχαρης, υποστηρίζοντας ότι οι αυξανόμενες εξαγωγές τους στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας καθιστούν «δυσβάσταχτη» την επιβίωση των Ευρωπαίων ομολόγων τους.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ