Φρίκη στη Βηρυτό: Αυτά είναι τα αίτια της φονικής έκρηξης – Έγιναν οι πρώτες συλλήψεις

Φρίκη στη Βηρυτό: Αυτά είναι τα αίτια της φονικής έκρηξης – Έγιναν οι πρώτες συλλήψεις

Έκρηξη σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού το απόγευμα της 4ης Αυγούστου. Π

ρωτοφανούς ισχύος, έγινε αισθητή μέχρι την Κύπρο και στοίχησε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους, τραυματίζοντας χιλιάδες. Χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη έκρηξη σε κατοικημένη περιοχή από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Βίντεο και φωτογραφίες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο σοκάροντας και επικοινωνώντας την τραγωδία που βιώνει ο Λίβανος.

Τα αίτια δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια

Με τον πρόεδρο του Λιβάνου να υπόσχεται διαφανή έρευνα για το συμβάν, είναι σίγουρο πως ο λαός αξίζει μία ειλικρινή απάντηση για την καταστροφή που τον δοκιμάζει.

Ως πιθανότερη αιτία φαίνονται οι χιλιάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου που είχαν αποθηκευτεί εκεί. Ο συνδυασμός αυτός αμμωνίας και αζώτου χρησιμοποιείται ευρέως ως λίπασμα αλλά και ως υλικό για την κατασκευή βομβών, λόγω της εξαιρετικής εκρηκτικότητάς του. Από το Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέθηκαν 2.750 τόνοι του υλικού που βρίσκονταν εντός του λιμανιού της Βηρυτού μέχρι σήμερα. Η εκδοχή αυτή όμως φαίνεται να βρίσκει ισχυρή αντίσταση. Όπως δήλωσε στο CNNi ο πρώην ερευνητής εκρηκτικών της ATF για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, Άντονι Μέι, το σύννεφο της έκρηξης παρουσίασε ένα κοκκινωπό χρώμα το οποίο «δεν συνάδει με το νιτρικό αμμώνιο». Θα περίμενε ένα κίτρινο σύννεφο, συμπλήρωσε. Δεν φαίνεται να ενεπλάκει κάποιο πυρηνικό υλικό αλλά «το κρουστικό κύμα που δημιουργήθηκε, το κύμα έκρηξης που δημιουργήθηκε, είναι ισοδύναμο με αυτό μιας μικρής πυρηνικής συσκευής», συνέχισε ο εμπειρογνώμονας.

Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για επίθεση. Την εκδοχή αυτή στήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως μια «τρομερή επίθεση». Η δήλωση αυτή ωστόσο δεν βρήκε απήχηση με εμπειρογνώμονες και αρμόδιους να κάνουν λόγο για απουσία ενδείξεων κάποιας επιθετικής ενέργειας.

Οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν λόγω για συλλήψεις λιμενικών και αναζήτηση του Ρώσου πλοιοκτήτη στον οποίο ανήκε το κατασχεμένο φορτίο. Τα δεδομένα αυτά φαίνεται να συγκλίνουν προς την πρώτη εκδοχή που θέλει την έκρηξη ως ατύχημα.

Μετά βίας έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες από το συμβάν και οι γνώμες διίστανται για την αιτία του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός του Λιβάνου αυτή τη στιγμή υποφέρει και χρειάζεται μία ειλικρινή απάντηση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ