Eurogroup: Ολονύχτιο θρίλερ για τα χρήματα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Eurogroup: Ολονύχτιο θρίλερ για τα χρήματα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Η αλήθεια είναι ότι η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι πολλές ώρες πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Κανένας δεν περίμενε, όμως, το ναυάγιο των διαβουλεύσεων, που οδήγησε σε ένα ολονύχτιο θρίλερ με αμφίβολη κατάληξη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως όταν και επισήμως εγκαταλείφθηκε κάθε προσπάθεια για αποφάσεις έστω τα ξημερώματα και ορίστηκε η συνέντευξη Τύπου για σήμερα το πρωί στις 11, δεν υπήρχε στο τραπέζι ούτε καν προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup!!!

Από το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του Euroworking Group είχε γίνει σαφές ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα Ευρωομολόγων, καθώς οι Βόρειοι ήταν ανένδοτοι. Όλα έδειχναν ότι πάμε σε ένα συμβιβασμό, με όχημα την πιο «χαλαρή» γραμμή χρηματοδότησης από τον ESΜ, ωστόσο κάτι φάνηκε να «μυρίζει» όταν μετατέθηκε για μια ώρα αργότερα η έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

Πριν ξεκινήσει, ο Μ. Σεντένο επιβεβαίωσε με δήλωση του το «πακέτο» που βρίσκεται στο τραπέζι:

1) Προληπτική Πιστωτική Γραμμή από τον ESM, δηλαδή η πιο light εκδοχή όρων σε σχέση με την Ενισχυμένη Γραμμή

2) δάνεια 200 δισ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

3) πρόγραμμα 100 δισ από την Κομισιόν για την απασχόληση. Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι επρόκειτο για μια κατ’ αρχήν συμφωνία. Αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο.

Η πρόταση της Γερμανίας προκάλεσε αντιδράσεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή βγήκαν τα μαχαίρια, καθώς η γερμανικής προέλευσης συμβιβαστική πρόταση βρήκε κατηγορηματικά αντίθετη κυρίως την Ιταλία, η οποία είχε ήδη «πυροβολήσει» την Κομισιόν για την πρόθεση της να δημοσιοποιήσει σήμερα έναν οδικό χάρτη εξόδου της Ε.Ε. από την καραντίνα, χωρίς να διαβουλευθεί με τις κυβερνήσεις, ειδικά των χωρών που υποφέρουν. Αν προσθέσει κανείς και την εξόχως δηκτική, δημόσια τοποθέτηση της Ολλανδίας για τη χρήση των γραμμών του ESM υπό όρους, αντιλαμβάνεται πόσο ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα.

Η πρώτη φάση της τηλεδιάσκεψης ολοκληρώθηκε γύρω στις 9 ώρα Ελλάδας, χωρίς φυσικά να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη σύγκλισης. «Διαφωνούμε σε πολλά σημεία», ανέφεραν πηγές με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων, την ώρα που το twittter είχε πάρει «φωτιά» από Ιταλούς που «έβραζαν» για την Ε.Ε.

Το διάλειμμα της μίας ώρα αποδείχθηκε λίγο για να γεφυρωθούν οι διαφορές και κάπως έτσι ορίστηκε νέο ραντεβού για τις 12 τα μεσάνυχτα. Μέσα σε αυτές τις ώρες έγιναν πυρετώδεις διαβουλεύσεις στα μπλοκ των Νότιων και των Βόρειων, ωστόσο όταν φάνηκε ότι δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας, αποφασίστηκε να μεταφερθεί η συνέντευξη Τύπου για αργά το πρωί της Τετάρτης, με τους υπουργούς να ξεκινάνε ολονύχτιες διαβουλεύσεις γύρω στη 1 παρά 10 τα ξημερώματα.

Θρίλερ όμοιο με αυτό στην κρίση του Χρέους
Το θρίλερ αυτό ανασύρει από τις μνήμες τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στα Eurogroup της προηγούμενης δεκαετίας, όταν οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν να χειριστούν μια χρηματοπιστωτική κρίση κι εν συνεχεία μια κρίση Χρέους, στην οποία ενεπλάκησαν όχι μόνο η Ελλάδα, που είχε τελικά τις μεγαλύτερες «πληγές», αλλά και οι χώρες του Νότου. Η διαφορά τώρα είναι προφανής, ωστόσο η προσέγγιση είναι σχεδόν ίδια και τα «εργαλεία» μάλλον συμβατικά, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Πιστεύει, άραγε, κανείς ότι π.χ. η Ιταλία, με ΑΕΠ γύρω στα 1,8 τρισ ευρώ μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από τις γραμμές του ESM, που θα φτάσουν στα 240 δισ για το σύνολο των κρατών;

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των αγορών, με μόνο ανάχωμα- προς το παρόν- τις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ, η οποία χαλάρωσε ακόμα περισσότερο τους όρους των ενεχύρων που δέχεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες- συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών- έτσι ώστε να πέσει πιο γρήγορα και πιο εύκολα «ζεστό» χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις…

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS