Eurogroup: Συνεδριάζει και πάλι για το κορονομόλογο - Τα τρία σημεία της πιθανής συμφωνίας

Eurogroup: Συνεδριάζει και πάλι για το κορονομόλογο - Τα τρία σημεία της πιθανής συμφωνίας

Σήμερα στις 6 το απόγευμα η συνέχεια του Eurogroup μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων της Τρίτης και υπάρχουν τρία σημεία που εάν υπάρξει συμφωνία μπορεί να φθάσουν και το μισό τρις.

Την Τρίτη, για 16 ώρες υπήρξαν διαπραγματεύσεις γεμάτες ένταση και εκνευρισμού μεταξύ των δύο μπλοκ που σχηματίστηκαν όσον αφορά την χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κοροναϊού. Η πρόταση κρατών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) για ευρωομόλογα, βρήκε «τείχος» από την Γερμανία και την Ολλανδία, με την Ιταλία και τον Τζουζέπε Κόντε (κατά κύριο λόγο), αλλά και την Γαλλία, να αντιδρούν δυναμικά, θέτοντας ερωτήματα για το αν μπορεί να συνεχιστεί το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες.

Τα τρία σημεία είναι:

• Πρόταση της Επιτροπής 100 δισ. ευρώ για την απασχόληση

• Πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις

• Προνομιακός δανεισμός έως 240 δις ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για όλες τις χώρες.

Στο τρίτο σημείο συγκρούονται Ιταλία και Ολλανδία.

Η Ιταλία θέλει χαλαρούς όρους και κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά. Αντίθετα, η Ολλανδία ζητά χαλαρούς όρους κατά τη διάρκεια της κρίσης και αργότερα, κανονικό μνημόνιο με μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία σήμερα άσκησε πιέσεις στην Ολλανδία να κάνει πίσω στο θέμα ενώ η Γαλλία χαρακτήρισε ντροπή την στάση της.

Υπάρχει επίσης και η γαλλική πρόταση να προστεθεί και ένα τέταρτο σημείο, το Ταμείο για τον Κορωνοϊό αλλά είναι ασαφές πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό.

Πηγές είπαν στο MEGA ότι η διατύπωση θα είναι ασαφής ώστε να ικανοποιεί και τον ευρωπαϊκό νότο υπονοώντας ότι γίνεται λόγος για ευρωομόλογα αλλά και τον Βορρά.

Συνεπώς το θέμα θα πάει για συζήτηση στους ηγέτες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ