Ερντογάν: Δεν μας ενδιαφέρει το Κομπάνι - Νέες απειλές για τους πρόσφυγες

Ερντογάν: Δεν μας ενδιαφέρει το Κομπάνι - Νέες απειλές για τους πρόσφυγες

Υποχωρεί γιατί τα βρήκε «σκούρα» ή απλά κάνει έναν ακόμα ελιγμό; Σε κάθε περίπτωση οι νέες δηλώσεις Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Συρία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊζάν, ο Ερντογάν σχολίασε ότι «η είσοδος των δυνάμεων του Άσαντ στο Μανμπίτζ δεν είναι τελείως αρνητικό για εμάς» δικαιολογώντας την μεταστροφή της θέσης του με το επιχείρημα ότι η περιοχή ανήκει στη... Συρία.

Σύμφωνα με το Anadolu, πρόσθεσε το πάγιο επιχείρημά του ότι η περιοχή πρέπει να «καθαρίσει» από τους αντάρτες των κουρδικών οργανώσεων, που για την Άγκυρα είναι τρομοκράτες.

Μιλώντας για το Κομπάνι είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του ζήτησε «να μην το χτυπήσει», συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία ενεπλάκη μόνο σε μια επιχείρηση στα περίχωρα της πόλης αυτής αν και, όπως είπε, η Άγκυρα θα μπορούσε να επέμβει «αν υπήρχε μια διαφορετική εξέλιξη».

Από τις δηλώσεις του δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στους πρόσφυγες που φιλοξενεί στη χώρα του και τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Ο Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει την ωμή απειλή ότι θα ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη για 3,6 εκατ. μετανάστες, λέγοντας «τους ενόχλησε όταν τους είπα θα ανοίξουμε τις πύλες. Τώρα καταλαβαίνουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Και έτσι όπως πάμε, εκεί θα οδηγηθούμε.»

Επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν και τον προσκάλεσε στο Κρεμλίνο «εντός των προσεχών ημερών», ανακοίνωσε η Μόσχα.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επίσκεψη εργασίας εντός των προσεχών ημερών. Η πρόσκληση έγινε δεκτή» ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν «την ανάγκη να προληφθεί μια σύγκρουση ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές μονάδες» στη βόρεια Συρία, όπου η Άγκυρα έχει εξαπολύσει επίθεση.

Στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας την Πέμπτη, με σκοπό όπως έχει προαναγγείλει να εξασφαλίσει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη βόρεια Συρία.

Θα τον πλαισιώσουν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, καθώς και ο ειδικός επιτετραμμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

Ο Πενς θα υπενθυμίσει «τη δέσμευση του κ. Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν την Τουρκία ωσότου εξευρεθεί λύση», σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ