"Επιδρομή" στα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Κατάρ

"Επιδρομή" στα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Κατάρ

Κλιμακώνεται η κρίση ανάμεσα σε χώρες του Κόλπου και το Κατάρ, μετά την ανακοίνωση αραβικών κρατών, όπως Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Λιβύη και Υεμένη, ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, «μπλοκάροντας» εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο... ασφυξίας.

Από την μεριά του το Κατάρ αρνείται πως στηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή, ενώ παρά την έκκληση του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για «ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο» με στόχο την έξοδο από την κρίση, οι χώρες του Κόλπου έχουν όπως φαίνεται ξεκινήσει τις διαδικασίες «απομόνωσης» της χώρας.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ υπολογίζοντας, στην μεσολάβηση του Κουβέιτ, της μοναδικής χώρας του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ντόχα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του στο Κουβέιτ και αποφάσισε να αναβάλει ομιλία του προς τον λαό του Κατάρ για να δοθεί χρόνος για μεσολάβηση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κατάρ επιθυμεί από τον ΥΠΕΞ του Κουβέιτ «να αναλάβει δράση και να επικοινωνήσει με όλες τις πλευρές της κρίσης και να προσπαθήσει να ελέγξει το θέμα».

Διπλωματικός «πυρετός» για αποκλιμάκωση της κρίσης

Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να δει μια «μόνιμη ρήξη» μεταξύ των χωρών του Κόλπου, δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ωστόσο ότι «η συμπεριφορά του Κατάρ είναι σε πολλούς τομείς αρκετά ανησυχητική όχι μονάχα προς τους γείτονές μας στον Κόλπο αλλά και προς τις ΗΠΑ. Θέλουμε να τους οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση».

Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ντόχα θα αναλάβει να εκπροσωπεί διπλωματικά την Αίγυπτο μετά από την απόφαση του Καΐρου «να βάλει τέλος στις διπλωματικές σχέσεις του με το κράτος του Κατάρ το οποίο επιμένει να υιοθετεί μια συμπεριφορά εχθρική έναντι της Αιγύπτου», σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, για την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Παράλληλα ο εμίρης του Κουβέιτ προέτρεψε τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι να εκτονώσει την ένταση με τους συμμάχους και να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα οδηγούσε στην κλιμάκωση της διπλωματικής διένεξης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των αραβικών κρατών του Κόλπου.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ, Kuna, ο σεΐχης Σαμπάχ αλ Αχμάντ αλ Τζαμπέρ αλ Σαμπάχ «διατύπωσε την ευχή» ο μονάρχης του Κατάρ «να εργαστεί για την εκτόνωση της έντασης και να αποφύγει να λάβει οποιαδήποτε απόφαση που θα οδηγούσε ενδεχομένως στην κλιμάκωση».

Τα μέτρα που οδηγούν στην ασφυξία του Κατάρ

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν ήδη διακόψει κάθε μετακίνηση μέσω εδάφους και θαλάσσης από και προς το Κατάρ και η Αίγυπτος πρόκειται να προχωρήσει από σήμερα Τρίτη σε απαγόρευση των πτήσεων από και προς την χώρα, με Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία να ακολουθούν.

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι αεροπορικές εταιρείες μετά την εν λόγω απαγόρευση, καθώς το αεροδρόμιο στην Ντόχα αποτελεί σημαντικό κόμβο διεθνών πτήσεων. Σύμφωνα με το BBC, οι αεροπορικές εταιρείες που θα πληγούν είναι οι Qatar Airways, Etihad Airways και Emirates.

Παράλληλα, κάτοικοι σε Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία με καταγωγή από το Κατάρ έχουν δύο βδομάδες για να φύγουν από τις χώρες διαμονής τους και να επιστρέψουν στο Κατάρ.

Ακόμη, διορία 48 ωρών έχουν δώσει η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους διπλωματικούς εκπροσώπους του Κατάρ ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στις διακοπείσεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Αιγύπτου, ρόλο αναλαμβάνει και η Αθήνα, καθώς τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ θα αναλάβει η Ελλάδα. Στο κλείσιμο των γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στο Κατάρ, προχώρησε χθες η Σαουδική Αραβία.

Αδείαζουν τα σούπερ μάρκετ από βασικά ήδη

Σε κατάσταση πανικού τρέχουν στα σούπερ μάρκετ οι κάτοικοι της Ντόχα, τρομοκρατημένοι από τον αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στα προϊόντα διατροφής, στα πλαίσια της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ, που αποφάσισε το Ριάντ και ακόμα πέντε χώρες. Μόλις λίγες ώρες μετά τη ρήξη των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, οι πολίτες γέμισαν τα σούπερ μάρκετ, αδειάζοντας τα ράφια από βασικά είδη όπως κοτόπουλο και γάλα, αλλά και από ήδη διαρκείας όπως ρύζι.

Οι ουρές στα ταμεία αποτυπώνουν τον πανικό του κόσμου, καθώς το Κατάρ εξαρτάται από τις εισαγωγές για να προμηθεύεται διατροφικά προϊόντα, που προέρχονται κυρίως από χώρες του Κόλπου.

Το εμιράτο του Κατάρ έχει πληθυσμό κάτω των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, ξένοι στην πλειονότητά τους, με ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στα 138.480 δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2015.

katar rafia2

katar rafia3

katar rafia4

katar rafia5

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ