Εκλογές στη Βρετανία - Θρίαμβος για Μπόρις Τζόνσον: Ισχυρή εντολή να ολοκληρώσουμε το Brexit

Εκλογές στη Βρετανία - Θρίαμβος για Μπόρις Τζόνσον: Ισχυρή εντολή να ολοκληρώσουμε το Brexit

Ta μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία δικαιώνουν τις προβλέψεις για μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον και χαστούκι για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν με την κυβέρνηση των Συντηρητικών να εξασφαλίζει νέα, ισχυρή όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εντολή.

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα οι Τόρηδες του Τζόνσον εξασφαλίζουν πλειοψηφία 62 εδρών (334) , ενώ οι Εργατικοί 198, 38 λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Ο Τζόνσον οδεύει στην εξασφάλιση της μεγαλύτερης πλειοψηφίας από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987, καθώς κατέρρευσαν οι Εργατικοί. Οι εκλογολόγοι προβλέπουν ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν 257 έδρες έναντι μόλις 201 της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι (…) η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε -όπως αναμενόταν από τους περισσότερους- τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Οξμπριτζ.

 

 

«Εντολή να αλλάξουμε τη χώρα προς το καλύτερο», λέει ο Τζόνσον

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας», λέει ο Μπόρις Τζόνσον.

«Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», πρόσθεσε ο ηγέτης των συντηρητικών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το exit poll που έγινε για το BBC, το ITV και το Sky News, το κόμμα του πρωθυπουργού, συγκεντρώνει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς φέρεται να κερδίζει την εκλογική μάχη με 368 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων -δηλαδή οι Τόρις έλαβαν 50 περισσότερες έδρες από τις εκλογές του 2017.

Βρετανικές εκλογές: Μεγάλη νίκη του Τζόνσον «βλέπει» ο Τραμπ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι φαίνεται πως σημειώθηκε «μεγάλη νίκη» του πρωθυπουργού της Βρετανίας στις βουλευτικές εκλογές. «Φαίνεται πως έχουμε μεγάλη νίκη για τον Μπόρις στο ΗΒ!», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Brexit: Οι επόμενοι σταθμοί μετά την επικράτηση των Τόρις στις εκλογές

Ηδη στην Βρετανία, πριν ανακοινωθούν τα τελικά και επίσημα αποτελέσματα, προετοιμάζονται για το Brexit.

Με τα exit poll να δίνουν ξεκάθαρη νίκη και πλειοψηφία στους Συντηρητικούς και τον Μπόρις Τζόνσον, το AFP έκανε μία ανάλυση των επόμενων μεγάλων σταθμών στην διαδικασία του Brexit. Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ο Μπόρις Τζόνσον θα πάει να πάρει πρωθυπουργική εντολή από την βασίλισσα Ελισάβετ και στις 17 του μηνός αναμένεται η ορκωμοσία.

Αναλυτικά οι επόμενοι σταθμοί για το Brexit

13 Δεκεμβρίου: μια νέα κυβέρνηση
Αν τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τη δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων η οποία δίνει το Συντηρητικό Κόμμα νικητή με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Μπόρις Τζόνσον θα πάει κατ' ευθείαν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να πάρει και πάλι πρωθυπουργική εντολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ.

17 Δεκεμβρίου: νέα σύνοδος του κοινοβουλίου
Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων θα επιλέξουν τον «speaker» τους (πρόεδρο). Κατά πάσα πιθανότητα θα ανανεώσουν τη θητεία του Λίντσεϊ Χόιλ, ο οποίος είχε εκλεγεί λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας κοινοβουλευτικής συνόδου ως διάδοχος του Τζον Μπέρκοου. Θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των 650 βουλευτών.

19 Δεκεμβρίου: η ομιλία της βασίλισσας
Αν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει πράγματι τις εκλογές, θα ανακοινώσει γρήγορα το νομοθετικό χρονοδιάγραμμά του με την ομιλία της βασίλισσας. Σύμφωνα με την παράδοση, η βασίλισσα θα διαβάσει τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που ο Τζόνσον ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή στη διάρκεια τελετής ενώπιον της μη αιρετής άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων. Δεδομένου ότι η προηγούμενη ομιλία της βασίλισσας ήταν τον Οκτώβριο και εξαιτίας της εγγύτητας των Χριστουγέννων, προβλέπεται ένα πιο ελαφρύ πρόγραμμα, χωρίς βασιλικά διάσημα ούτε ιππικό.

31 Ιανουαρίου: Brexit
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές μετά το δημοψήφισμα του 2016. Αν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει πράγματι την απόλυτη πλειοψηφία, θα επιδιώξει να έχει υιοθετηθεί μέχρι τότε από το κοινοβούλιο η συμφωνία διαζυγίου, την οποία διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εξασφαλίσει μια ήπια έξοδο.

1η Ιουλίου: καταληκτική ημερομηνία για ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικής περιόδου
Μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, η χώρα θα εισέλθει σε μια μεταβατική φάση στην οποία οι σχέσεις της με τους 27 θα παραμείνουν οι ίδιες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η προθεσμία αυτή πρέπει να επιτρέψει στα δύο μέρη να συνάψουν μια νέα σχέση όσον αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να θελήσει να παρατείνει αυτή την περίοδο για ένα ή δύο χρόνια, όμως οφείλει να ενημερώσει την ΕΕ για το σχετικό αίτημά του πριν από την 1η Ιουλίου.

31 Δεκεμβρίου: τέλος της μεταβατικής περιόδου
Πρόκειται για το τέλος των δεσμών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως υπήρξαν επί 47 χρόνια. Χωρίς νέα συμφωνία ή παράταση της μεταβατικής περιόδου, το εμπόριο και οι μεταφορές, μεταξύ άλλων, κινδυνεύουν με μεγάλες αναταράξεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS