ΕΙU: Ανεπαρκώς προετοιμασμένες οι χώρες για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας - Η θέση της Ελλάδας
China Daily

ΕΙU: Ανεπαρκώς προετοιμασμένες οι χώρες για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας - Η θέση της Ελλάδας

Πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας ή τη ραγδαία εξάπλωση μιας επιδημίας όπως ο κοροναϊός; Η απάντηση είναι απογοητευτική, σύμφωνα με τον ΕΙU. Η ανάλυση δείχνει ότι σε σύνολο 195 χωρών καμία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Χαμηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ασφάλειας για την Υγεία(GHS) του EIU.


Συγκεκριμένα, η χώρα μας καταλαμβάνει την 37η θέση στο σύνολο των 40 περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών, με γενική βαθμολογία 53,8, πάνω από τον γενικό μέσο όρο 40,2 και ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο 51,9 μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, με βαθμολογία 83,5, ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο(77,9), Ολλανδία(75,6), Αυστραλία(75,5) και Καναδάς(75,3). Στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος η Τουρκία, με βαθμολογία 52,4.


Στην επιμέρους κατηγορία άμεσης αντίδρασης των εθνικών αρχών υγείας για την αντιμετώπιση και μετριασμό της εξάπλωσης μιας επιδημίας, η βαθμολογία της Ελλάδας είναι ακόμη χειρότερη και κάτω του μέσου όρου(44), με τη χώρα μας στην 66η θέση, μία θέση μετά την Αιθιοπία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία χαμηλή βαθμολογία εμφανίζει και η Κίνα, καταλαμβάνοντας την 47η θέση, γεγονός που εν μέρει εξηγεί την αργή αντίδραση των αρχών του Πεκίνου στην αντιμετώπιση του κοροναϊού. Χαμηλή η ελληνική βαθμολογία και στην επάρκεια του συστήματος υγείας για τη θεραπεία των ασθενών και την προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού, καταλαμβάνοντας, μαζί με τη Ρωσία την 50ή θέση και βαθμολογία αρκετά κάτω του μέσου όρου(37,6). Και σε αυτήν την κατηγορία, τα σκήπτρα καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΕΙU διαπιστώνει ότι η ασφάλεια των εθνικών συστημάτων υγείας είναι αδύναμη ανά τον κόσμο και ότι καμία χώρα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας ή μιας πανδημίας και ότι κάθε χώρα εμφανίζει σημαντικές ελλείψεις που θα πρέπει να καλυφθούν.


Συλλογικά, η ετοιμότητα σε διεθνές επίπεδο είναι αδύναμη και πολλές χώρες δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν, εντοπίσουν και αντιμετωπίσουν μια σοβαρή επιδημία. Η μέση βαθμολογία του Δείκτη GHS είναι 40,2 σε κλίμακα των 100 μονάδων. Αξιοσημείωτο είναι ότι 116 χώρες υψηλού και μέσου εισοδήματος εμφανίζουν βαθμολογία κάτω από το 100.


Σύμφωνα με την ανάλυση, ο κόσμος θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές επιδημίες, τις οποίες οι περισσότερες χώρες δεν είναι σε θέση να διαχειρισθούν. Η κλιματική αλλαγή και η αστικοποίηση, σε συνδυασμό με τη μετανάστευση και τον εκτοπισμό πληθυσμών –που πλέον συμβαίνει σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου- δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση και εξάπλωση επιδημιών, επισημαίνεται στην ανάλυση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS