Ερευνα του Economist: Η Ελλάδα στις «ελαττωματικές δημοκρατίες»

Ερευνα του Economist: Η Ελλάδα στις «ελαττωματικές δημοκρατίες»

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με «ελαττωματική δημοκρατία», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Δείκτης Δημοκρατίας» (Democracy Index), που δημοσιεύει το Economist Intelligence Unit (EUI).

Συγκεκριμένα, η δημοκρατία της Ελλάδας, κατατάσσεται στην παγκόσμια κατάταξη με σκορ 7.43 στην 39η θέση μεταξύ 167 χωρών. Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τη Λετονία (7.49) και πάνω από τη Νότια Αφρική (7.24).

Ο «Δείκτης Δημοκρατίας» δίνει μια γενικότερη εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι Δημοκρατίες σε πάνω από 165 ανεξάρτητα κράτη και καταρτίζεται από τις επιδόσεις σε πέντε επιμέρους τομείς: Την εκλογική διαδικασία, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τη συμμετοχή στα κοινά, την πολιτική κουλτούρα και τις ατομικές ελευθερίες.

Σύμφωνα με τους παραπάνω δείκτες, η χώρα μας υστερεί περισσότερο στο κομμάτι της λειτουργίας της γενικής κυβέρνησης, ενώ το σκορ της είναι ελαφρώς υψηλότερο στον τομέα της συμμετοχής στα κοινά και της πολιτικής κουλτούρας και πολύ υψηλότερο σε ό,τι αφορά στην εκλογική διαδικασία και τις ατομικές ελευθερίες.

Όπως αναφέρει η νέα έρευνα του Economist Intelligence Unit, η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο παγκοσμίως, ακόμα και σε περιοχές της Ευρώπης. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα το 2019 είναι πολύ χειρότερα από αυτά που καταγράφηκαν το 2010, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η πτώση της Δημοκρατίας δεν έμεινε αναπάντητη, καθώς σημειώθηκαν πολλές διαμαρτυρίες.

Χώρες που ανήκουν στη δυτική Ευρώπη καταλαμβάνουν επτά από τις δέκα κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ 15 χώρες από την Ευρώπη γενικότερα έχουν «πλήρεις δημοκρατίες» στον κόσμο.

Η Ελλάδα κατατάσσεται «ελαττωματικές δημοκρατίες», μαζί με τη Μάλτα, το Βέλγιο, την Κύπρο και την Ιταλία, ενώ η αποτίμηση της ποιότητας της Δημοκρατίας στην Τουρκία, την κατατάσσει στα υβριδικά καθεστώτα.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του EIU, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους μαζί με τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία. Από την άλλη, η επίδοση του Βελγίου, της Ιταλίας και της Τουρκίας υποχώρησε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS