Θρίλερ με τη συμφωνία για το Brexit: «Κλωτσάνε» οι βορειοϊρλανδοί

Θρίλερ με τη συμφωνία για το Brexit: «Κλωτσάνε» οι βορειοϊρλανδοί

Μάχη με το χρόνο δίνουν Λονδίνο και Βρυξέλλες για να προλάβουν έστω και στο «παρά ένα» να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το «διαζύγιο» ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Οπως αναφέρουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, όλοι έχουν κάνει συμβιβασμούς και αυτό που απομένει είναι ο... ΦΠΑ, όπως ενημέρωσε και ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος.

Αρνητικό το DUP

Πάντως, στα σημεία αυτά θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση και από κόμμα DUP της Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο στήριξε την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Η πρώτη αντίδραση από το DUP δεν είναι ενθαρρυντική, καθώς από το κόμμα γίνεται γνωστό ότι δεν μπορεί να στηρίξει το τμήμα που αφορά στους τελωνειακούς ελέγχους, ενώ υπάρχει ασάφεια για τον ΦΠΑ...

Σημειώνεται, πάντως, ότι το συγκεκριμένο κόμμα δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Good Friday Agreement), το 1998, με την οποία μπήκε οριστικό τέλος σε δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων στην Βόρειο Ιρλανδία.

Ψήφος στη Βουλή ή/και νέο δημοψήφισμα

Αν και εφόσον η συμφωνία λάβει την υπογραφή των «27», το τελευταίο εμπόδιο για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα είναι η ψήφος της Βουλής των Κοινοτήτων (ακόμα και το ερχόμενο Σάββατο), εκεί δηλαδή που «κόλλησε» η προηγούμενη συμφωνία της τέως πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, πιστός στην αλλόκοτη πολιτική που έχει χαράξει στο θέμα, αναμένεται να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για να επικυρώσει τη νέα συμφωνία για το Brexit. Αν και εφόσον υπάρξει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS