Brexit: Η Μέι επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες

Brexit: Η Μέι επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες

Οι διακοπές των Χριστουγέννων τελείωσαν. Λιγότερο από 12 εβδομάδες απομένουν έως τις 29 Μαρτίου, οπότε η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν έχει ψηφίσει για τη συμφωνία εξόδου με τις Βρυξέλλες ούτε έχει εξασφαλίσει με οποιονδήποτε τρόπο ότι το διαζύγιο θα είναι βελούδινο.

Καθώς οι Βρετανοί βουλευτές επιστρέφουν στα καθηκόντά τους, η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται για μία ακόμη ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει υποχωρήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο ακανθώδες ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, με την ελπίδα ότι θα πείσει τους σκληροπυρηνικούς Brexiters να τιμήσουν το δημοψήφισμα του 2016 και να ψηφίσουν τη συμφωνία, παρά τις όποιες διαφωνίες τους.  

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την Κυριακή ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα δίνουν ως επικρατέστερη ημερομηνία την 15η Ιανουαρίου, ενώ από την Ντάουνινγκ Στριτ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα εξασφαλιστούν νέοι συμβιβασμοί από την Ευρώπη.

Καθώς ο χρόνος είναι πλέον εχθρός, 200 βουλευτές – υπέρ και κατά του Brexit – απέστειλαν σήμερα στη Μέι επιστολή με την οποία την καλούν να αποτρέψει με κάθε τρόπο το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με την «Guardian», δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια, εάν η Μέι χάσει τη μάχη της συμφωνίας στη Βουλή. Αμφότερα εξαρτώνται από το μέγεθος της ήττας.

Εάν η Μέι χάσει με λιγότερο από 100 ψήφους, τότε η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει ότι θα ξαναχτυπήσει την πόρτα της Ένωσης για μερικούς ακόμη συμβιβασμούς κι έπειτα να θέσει ξανά τη συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μία συντριτική ήττα πάλι θα προκαλέσει την πολιτική κρίση, την οποία η Μέι έχει προσπαθήσει να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Σε αυτήν την περίπτωση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προχωρούσε πιθανότατα στη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος – έστω και αν το έχει απορρίψει κατηγορηματικά – ή ακόμη και στην προκήρυξη εκλογών. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται παράταση του Αρθρου 50, για το οποίο απαιτείται η συναίνεση της Ε.Ε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ