Brexit: Διαφορετικές εκτιμήσεις Ε.Ε - Η.Β για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Brexit: Διαφορετικές εκτιμήσεις Ε.Ε - Η.Β για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit διατύπωσαν οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως γράφει το BBC, ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα μπροστά στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, στις Βρυξέλλες.

Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. όμως Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως υπάρχουν «μεγάλα κενά» ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ορισμένα από τα υπό συζήτηση ζητήματα. Πρόσθεσε πως μπορεί να χρειαστούν «εβδομάδες ή και μήνες» πριν καταλήξουν σε συμφωνία για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των συνομιλιών, αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών. «Καταφέραμε να πετύχουμε περισσότερη σαφήνεια σε ορισμένα σημεία, σε άλλα όμως χρειάζεται ακόμη δουλειά. Συνεχίζουμε σε εποικοδομητικό πνεύμα μέχρι να φτάσουμε σε μια συμφωνία» επισήμανε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής.

Η Ε.Ε. λέει πως αυτές οι διαπραγματεύσεις, για το μέλλον, μπορούν να γίνουν μόνο αφότου θα έχει καταγραφεί «επαρκής πρόοδος» στα τρία φλέγοντα ζητήματα, τον «λογαριασμό» του Brexit, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών στην Ε.Ε. και τέλος το θέμα του ιρλανδικού συνόρου.

Το Λονδίνο θέλει να προχωρήσει το ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων και ήλπιζε να πάρει το πράσινο φως στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών τον επόμενο μήνα. «Μένουν ακόμα πράγματα να γίνουν και δεν έχουμε ακόμα φτάσει εκεί» δήλωσε ο Μπαρνιέ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους ενώπιον των βρετανικών δικαστηρίων, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτών.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει διαμηνύσει πως οι αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου δεν θα έχουν εφαρμογή στη χώρα της μετά την έξοδο από την Ε.Ε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ