Bloomberg: Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Bloomberg: Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να το εφαρμόσουν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσαν τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί στη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 17 με 18 Οκτωβρίου, ενώ σημειώνεται ότι η ιδέα έπεσε στο τραπέζι σε συνάντηση διπλωματών της Ε.Ε. την Παρασκευή. Θα στείλει έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα οδηγήσει τις σχέσεις της Άγκυρα με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο.

Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Η επιβολή εμπάργκο όπλων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται ομώνυμη απόφαση από τους ηγέτες του μπλοκ. Η κα. Λίντερ υποστήριξε πως η Σουηδία ελπίζει ότι θα λάβει στήριξη για την πρόταση της.

H Γερμανία σταμάτησε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Νωρίτερα το Σάββατο έγινε γνωστό ότι η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. «Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Bild Am Sonntag”

Σημειώνεται ότι η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Τουρκία προκαλεί τις ΗΠΑ, για τις κυρώσεις- Απειλεί με αντίποινα

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία όχι μόνο δεν πτοείται από τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει στη Συρία, αλλά απειλεί την Ουάσινγκτον με αντίποινα, σε περίπτωση που ληφθούν μέτρα εναντίον της Αγκυρας.

Οι προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοούν στο ελάχιστον την Τουρκία. Εξάλλου, αφούο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι παρά τις απειλές, η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία δεν πρόκειται να σταματήσει. Ομως, η Αγκυρα δεν έμεινε εκεί, αλλά απείλησε τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει στις όποιες κυρώσεις.

«Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει κυρώσεις για τη χώρα μας σχετικά με την επιχείρηση “πηγή ειρήνης”. Οταν ξεκίνησε η επιχείρηση, μεταφέραμε πληροφορίες στην αμερικανική κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι. «Η Τουρκία μάχεται τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν απειλή στην εθνική ασφάλεια και αυτή η μάχη θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα ανταποκριθούμε πλήρως, σε κάθε βήμα, σε πλήρη αμοιβαιότητα», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην απειλή της Ουάσινγκτον για κυρώσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS