Bank of America: «Η ζωή στην Ελλάδα μετά την Τρόικα»

bank of america

Ελάχιστο περιθώριο για θετικές εκπλήξεις στην Ελλάδα βλέπει σε νέα της έκθεση η Bank of America Merrill Lynch, τονίζοντας αντιθέτως πως τα πρόσφατα δεδομένα ενισχύουν τα πτωτικά ρίσκα.

Η αμερικανική τράπεζα υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ, στο 0,4% φέτος από 0,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και στο 1,4% το 2015 (από 1,7% προηγουμένως), δηλαδή πολύ κάτω από τις επίσημες προβλέψεις (2,9% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού).

Όπως επισημαίνει, οι αβεβαιότητες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διάσωσης δεν συνάδουν με τις αισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας για τις επενδύσεις. Η ΕΛΣΤΑΤ εξέδωσε νέες εκθέσεις για το ΑΕΠ, σύμφωνα με τις οποίες η κρίση οδήγησε σε αθροιστική πτώση του ΑΕΠ κατά 29% από το peak.

Σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης, η Bank of America Merrill Lynch θεωρεί πως θα χρειαστούν καιρό και πως το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμφωνία σε κάποιο σχέδιο που τελικά θα οδηγήσει σε έξοδο από το πρόγραμμα, όχι όμως απαραίτητα πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές δείχνει επίσης τα ρίσκα που υπάρχουν αν η Ελλάδα βασιστεί μόνο στην πρόσβασή της στις αγορές.

Η πολιτική και η οικονομική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του κλίματος στις παγκόσμιες αγορές, επιβαρύνουν τις ελληνικές μετοχές, σημειώνει η BofAML. Έτσι, οι αγορές προεξοφλούν πολλές κακές οικονομικές ειδήσεις. Ωστόσο, η πρόσφατη υποαπόδοση της αγοράς, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των spreads των ομολόγων, δημιουργεί μια σχετικά ελκυστική αναλογία ρίσκου - ανταπόδοσης για το δ' τρίμηνο. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για την ελληνική κερδοφορία του 2015 εξακολουθούν να είναι οι υψηλότερες στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Προτιμά Εθνική και Alpha

Η Bank of America Merrill Lynch είχε αναβαθμίσει την αξιολόγηση των ΕΤΕ και Alpha σε «buy» από «neutral» στις 9 Οκτωβρίου, μετά την υποαπόδοση κατά 15% των ελληνικών τραπεζών έναντι του MSCI European Banks Index από την αρχή Αυγούστου. Αν και τα ρίσκα για το AQR καθώς και τα πολιτικά ρίσκα επιμένουν, θεωρεί πως η αγορά προεξοφλεί εκτιμήσεις που είναι υπερβολικά συντηρητικές, και υποδηλώνουν επιλεκτική επιστροφή των επενδυτών στις τραπεζικές μετοχές.

Η ανάλυση της BofAML δείχνει πως η αγορά πρέπει να υποθέσει ένα από τα κάτωθι σενάρια για να αιτιολογήσει τις τρέχουσες αποτιμήσεις: α) αυξήσεις κεφαλαίου 6,6 δισ. ευρώ, β) κόστος ιδίων κεφαλαίων 12-15% ή γ) μακροπρόθεσμη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10-11%. Όπως επισημαίνει, στο βασικό της σενάριο δεν προβλέπονται αυξήσεις κεφαλαίου

Η BofAML θεωρεί πως η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει την πιο «λανθασμένη τιμή», ενώ της «αρέσει» η Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,37% καθώς εμφανίζει μεγαλύτερη κάλυψη προβλέψεων, υψηλότερους δείκτες προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, αλλά και ισχυρότερη, σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, βελτίωση σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή: euro2day.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ