Αυστηρότερα μέτρα στο Πεκίνο μετά τον εντοπισμό 27 νέων κρουσμάτων

Αυστηρότερα μέτρα στο Πεκίνο μετά τον εντοπισμό 27 νέων κρουσμάτων

Οι Αρχές του Πεκίνου επέβαλαν αυστηρότερα μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης στην πρωτεύουσα, απαγορεύοντας την έξοδο από την πρωτεύουσα της Κίνας σε πρόσωπα υψηλού κινδύνου και αναστέλλοντας κάποιες από τις συγκοινωνίες προς άλλες επαρχίες και περιοχές.

Αξιωματούχοι στην πόλη έκαναν λόγο σήμερα για 27 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 χθες Δευτέρα. Το στοιχείο αυτό αυξάνει τον αριθμό των μολύνσεων στην πόλη κατά το τρέχον ξέσπασμα σε τουλάχιστον 106.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη αναζωπύρωση στην Κίνα από τον Φεβρουάριο, που ανακινεί τους φόβους για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η οποία ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι τον Δεκέμβριο του 2019. Μέχρι σήμερα, ο νέος κορωνοϊός έχει προσβάλει πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και οι νεκροί εξαιτίας του COVID-19 έχουν ξεπεράσει τους 435.000 στον πλανήτη.

Αν και δεν έχει επιβληθεί lockdown παρόμοιο με αυτό στην Ουχάν, σε επίπεδο συνοικιών, οι Αρχές της δαιδαλώδους κινεζικής πρωτεύουσας έχουν περάσει σε κατάσταση παρόμοια με αυτή «καιρού πολέμου»: σε πολλές γειτονιές έχουν στηθεί σημεία ελέγχου που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, τα σχολεία έχουν κλείσει, στους δημότες συστήνεται σθεναρά να τηρούν αυστηρά τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Το ξέσπασμα ιχνηλατήθηκε στο τεράστιο παζάρι τροφίμων Σινφάντι, αγορά χονδρικής στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου όπου χιλιάδες τόνοι λαχανικών, φρούτων και κρέατος αλλάζουν χέρια καθημερινά.

Χθες Δευτέρα, ο δήμος του Πεκίνου χαρακτήρισε κι άλλες συνοικίες μεσαίου επιπέδου κινδύνου, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 22. Οι περιοχές μεσαίου κινδύνου προβλέπεται να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του ιού, προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό τους.

Τη νύχτα, σε ορισμένα τμήματα της πόλης, όπως συνοικίες όπου υπάρχουν παλιά συμπλέγματα κατοικιών, τα λεγόμενα χουτόνγκ, στήθηκαν οδοφράγματα και φυλάκια.

Σε όλους τους ανθρώπους που θεωρούνται υψηλού κινδύνου — όπως για παράδειγμα σε πρόσωπα που ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα — απαγορεύεται πλέον να βγουν από την πόλη, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους της επιτροπής υγείας του δήμου. Η λειτουργία των ταξί και άλλων υπηρεσιών μεταφοράς εκτός πρωτεύουσας ανεστάλησαν. Οι Αρχές σε πολλές περιοχές επιβάλλουν εξάλλου πλέον καραντίνα σε επισκέπτες από το Πεκίνο.

Ένα ύποπτο κρούσμα μόλυνσης που μετέβη αεροπορικώς από το Πεκίνο στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν μετατράπηκε σε επιβεβαιωμένο, ανέφεραν οι Αρχές. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι που είχαν στενή επαφή με το πρόσωπο αυτό θα τεθούν υπό ιατρική παρακολούθηση σε απομόνωση.

Σε όλη τη χώρα, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας ανέφερε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο ενημερώθηκε για 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, τα 8 από τα οποία ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε περιπτώσεις ταξιδιωτών που είχαν μολυνθεί προτού αφιχθούν από το εξωτερικό την ηπειρωτική Κίνα.

Πέραν των 27 κρουσμάτων στο Πεκίνο και αυτού στη Σετσουάν, κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκαν επίσης στη Χεμπέι (4).

Επτά ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία μετά την ανάρρωσή τους. Ωστόσο 210 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι πέντε σε κρίσιμη κατάσταση, κατά το υπουργείο Υγείας.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 83.221 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS