Ανείπωτη τραγωδία στη Βηρυτό: Σοκαρισμένος ο πλανήτης - Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες

Ανείπωτη τραγωδία στη Βηρυτό: Σοκαρισμένος ο πλανήτης - Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες

Σοκ προκαλούν οι δύο μεγάλες εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, με τα διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν εικόνες αποκάλυψης από την περιοχή.

Πάνω σε μία βόμβα εξαιρετικά μεγάλης ισχύος, όπως αποδείχθηκε με τον πλέον δραματικό τρότπο, βρισκόταν για διάστημα τουλάχιστον έξι χρόνων το λιμάνι της Βηρυτού και όλες οι υπηρεσίες που στέγαζε. Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η οποία προήλθε από 2.750 τόνους αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου, ισοπέδωσε μία πολύ μεγάλη περιοχή και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 78 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων (πάνω από 4.000 κατά την τελευταία καταγραφή), ενώ στα συντρίμμια των κτιρίων βρίσκονται εγκλωβισμένοι και σε άγνωστη κατάσταση, πάρα πολλοί πολίτες, αλλά και μέλη του πυροσβεστικού σώματος, τα οποία είχαν σπεύσει από την πρώτη κιόλας έκρηξη.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού είναι τουλάχιστον 78 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.000, με τις εικόνες αποκάλυψης μετά την έκρηξη να καθηλώνουν τον πλανήτη.

"Είναι μια καταστροφή με κάθε έννοια του όρου αυτού", είπε ο Χαμάντ Χασάν ενώ πήγαινε να επισκεφθεί τραυματίες σε ένα νοσοκομείο της πόλης. "Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι όλα γεμάτα με τραυματίες", πρόσθεσε, ζητώντας να μεταφερθούν οι υπόλοιποι σε κλινικές των προαστίων.

Τα συγκλονιστικά βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν το σκηνικό του απόλυτου πανικού: άνθρωποι καλλυμμένοι από αίμα, κατεστραμμένα κτήρια, γυαλιά παντού. Οι τραυματίες εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να δείχνουν εικόνες από ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια.

O Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου κάνει λόγο για εκατοντάδες θύματα, ανάμεσά τους νεκροί και τραυματίες. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασσάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πέθνος, ενώ το δραματικό περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης και λίγο πριν από την ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Βηρυτός όπως Χιροσίμα Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο λιμάνι της πρωτεύουσας και είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σχεδόν η μισή πόλη.


https://twitter.com/RT_com/status/1290673207595458560?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290673207595458560%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.parapolitika.gr%2Fdiethni%2Farticle%2F1060846%2Faneipoti-tragodia-sti-viruto-sokarismenos-o-planitis-dekades-nekroi-kai-hiliades-traumaties-eikones-haous-video%2F

Ο Αμπούντ είπε ότι χάθηκε η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Περισσότερες από 30 ομάδες διασωστών βοηθούν τους τραυματίες, μετέδωσε το πρακτορείο NNA, επικαλούμενο πηγές του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου η έκρηξη έγινε στην περιοχή του λιμανιού, όπου υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών. Δεν είναι σαφές προς το παρόν τι προκάλεσε την έκρηξη και τι είδους εκρηκτικά φυλάσσονταν σε αυτές τις αποθήκες.


https://twitter.com/MHasnainMughal/status/1290695188655087617?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290695188655087617%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.parapolitika.gr%2Fdiethni%2Farticle%2F1060846%2Faneipoti-tragodia-sti-viruto-sokarismenos-o-planitis-dekades-nekroi-kai-hiliades-traumaties-eikones-haous-video%2F

«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυόροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Με βάση δηλώσεις αξιωματούχων, οι εκρήξεις έγιναν σε αποθήκες βεγγαλικών στο λιμάνι και δεν οφείλονται σε τρομοκρατική ενέργεια.

Εκατοντάδες άνθρωποι, που τραυματίστηκαν στις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι σε σπίτια που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις, δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού.

Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Βηρυτό απασχολεί όλο τον κόσμο, με το χάσταγκ #Beirut να βρίσκεται πρώτο σε δημοφιλία, στο Twitter, τη στιγμή που χιλιάδες χρήστες έχουν αναρτήσει βίντεο, με τo χάσταγκ #StaySafe.

Η πρώτη έκρηξη ταρακούνησε το λιμάνι της Βηρυτού, λίγο μετά τις 18:00, τοπική ώρα και λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και η δεύτερη.


https://twitter.com/RealSarahIdan/status/1290693873006600197?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290693873006600197%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.parapolitika.gr%2Fdiethni%2Farticle%2F1060846%2Faneipoti-tragodia-sti-viruto-sokarismenos-o-planitis-dekades-nekroi-kai-hiliades-traumaties-eikones-haous-video%2F

Το τρομακτικό περιστατικό έχει κάνει τον γύρο των μεγαλύτερων ξένων ειδησεογραφικών δικτύων, με τη στιγμή από το κτήριο που αφανίζεται την ώρα της έκρηξης να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και να συγκλονίζει.

Όπως φαίνεται και στα βίντεο, ο καπνός που βγαίνει από τα κτήρια είναι τεράστιος και πολύ πυκνός. Οι φωνές που ακούγονται αποτυπώνουν την απόγνωση της στιγμής. Μάρτυρας είπε ότι είδε πυκνό γκρίζο καπνό κοντά στην περιοχή του λιμανιού και μετά άκουσε μια έκρηξη και είδε φλόγες και μαύρο καπνό. «Όλα τα παράθυρα στο κέντρο της πόλης έσπασαν (…) Επικρατεί απόλυτο χάος», είπε.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πρώτη, προκαλώντας καταστροφές στα κτήρια της περιοχής. Το λιμάνι έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επιτρέπουν να περάσουν μόνο τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Στους δημοσιογράφους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση. Γύρω από το λιμάνι, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Στις εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλι, διακρίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, καλυμμένοι από αίματα.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.

Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει. Έσπασαν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πλήθος από βίντεο, στα οποία αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής. Ανταποκρίτρια του γαλλικού μέσου ενημέρωσης France24, είπε ότι η πρώτη έκρηξη πιθανόν να προκλήθηκε από εκτόξευση πυραύλου. Όπως ανέφερε, δε, είδε γείτονές της καλυμμένους με αίμα και γυαλιά.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε απόψε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη στην «επικίνδυνη» αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού θα λογοδοτήσουν.

«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες», πρόσθεσε.

Ο Χασάν Ντιάμπ απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο. «Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία σχέση

Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον Λίβανο, μετέδωσε η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ).


https://twitter.com/PressTV/status/1290690339737665536?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290690339737665536%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.parapolitika.gr%2Fdiethni%2Farticle%2F1060846%2Faneipoti-tragodia-sti-viruto-sokarismenos-o-planitis-dekades-nekroi-kai-hiliades-traumaties-eikones-haous-video%2F

Λίγο νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένταζμιν Νετανιάχου απηύθυνε προειδοποίηση την Τρίτη προς την Χεζμπολάχ, σημειώνοντας ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις απέτρεψαν επίθεση στη Συρία.

Πριν από λίγες ώρες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε χτυπήσει στόχους στη Συρία αφού μαχητές προσπάθησαν να φυτέψουν εκρηκτικά στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα Γκολάν.

Έτοιμες να συνδράμουν Ελλάδα και Κύπρος

Έτοιμες να συνδράμουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό δηλώνουν Αθήνα και Λευκωσία.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει βαθιά οδύνη για τις πολύνεκρες εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού και την αλληλεγγύη της Ελλάδας στην κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου.

«Εκφράζουμε, επίσης, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της.»

Επιπλέον, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, είχε πριν από λίγο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον Χασάν Ντιάμπ την αλληλεγγύη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να συνδράμει τις Αρχές του Λιβάνου.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνει πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη και έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας εκφράζοντας την ετοιμότητά μας».

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εκφράζει στην κυβέρνηση του Λιβάνου και η Λευκωσία.

«Επικοινωνήσαμε ήδη με την κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη» γράφει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημειώνεται ότι εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε πολλές περιοχές της Κύπρου, ο οποίος φέρεται να προήλθε από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Μήνυμα συμπαράστασης προς τον Λίβανο έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και άφησαν πίσω τους χιλιάδες τραυματίες.

Με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει στον Λίβανο οποιαδήποτε βοήθεια, εκφράζοντας παράλληλα την θλίψη του για την τραγωδία που βιώνει ο Λίβανος και τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον λαό του Λιβάνου, ειδικά στις οικογένειες που υπέστησαν απώλειες, και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας» αναφέρει.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1290731332713230336?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290731332713230336%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.parapolitika.gr%2Fdiethni%2Farticle%2F1060846%2Faneipoti-tragodia-sti-viruto-sokarismenos-o-planitis-dekades-nekroi-kai-hiliades-traumaties-eikones-haous-video%2F

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ