Αναστασιάδης: «Κάναμε ένα πρώτο θετικό βήμα για τη λύση του Κυπριακού»

Αναστασιάδης: «Κάναμε ένα πρώτο θετικό βήμα για τη λύση του Κυπριακού»

Θετικά δείγματα άφησε στον Νίκο Αναστασιάδη η συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση που είχε με τον Ακιντζί και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τόνισε πως έγινε ένα «πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού».

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ωστόσο κατηγορηματικά, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κατά την διάρκεια όλης της ημέρας υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια, διαβουλεύσεις, εκ μέρους των διαπραγματευτών και της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία οδήγησε, με την συναίνεση τόσο του Γενικού Γραμματέα όσο και των δύο ηγετών, στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εξεδόθη από τα Ηνωμένα Έθνη ως δήλωση του Γενικού Γραμματέα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, το αποτέλεσμα της συνάντησης αποτιμάται ως «ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου».

Αναστασιάδης: Να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες και τις απειλές η Τουρκία
«Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει, σε συνεργασία πάντα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις, την προσπάθεια για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης. Μιας συνάντησης με εντολή την συμφωνία των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου, δημιουργικού διαλόγου, ο οποίος θα οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα θετικά σημεία του Κοινού Ανακοινωθέντος συμπεριέλαβε ακόμη την «καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων των δύο ηγετών για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση, οι οποίες, όπως καταγράφεται και στο ανακοινωθέν, περιλαμβάνουν την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και βεβαίως το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ακόμη ότι θεωρεί αυτονόητο πως για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων «θα πρέπει, πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στην νεκρή ζώνη».

Ακιντζί: Οι δύο ηγέτες θα παίξουν ρόλο
Από την πλευρά του, ο Ακιντζί είπε πως «μπήκε ξανά το τρένο στις ράγες», αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και από τις τρεις πλευρές, για να επιτευχθεί μία συμφωνία.

«Πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία για να πάρει τον δρόμο που φτάνει στη στάση της λύσης. Είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή του ΓΓ στη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί.

«Ο ΓΓ αξιολογεί πόσο σημαντική είναι η επίλυση του Κυπριακού για να ξεπεραστεί αυτή η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό θεώρησε απαραίτητο να εγκύψει και πάλι στο Κυπριακό. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή του στην διαδικασία και είδαμε την αποφασιστικότητά του για να υπάρξει συνέχεια», συμπλήρωσε και τόνισε ότι σκοπεύουν να γίνει μια πενταμερής διάσκεψη, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, όπως είπε.

Ο Ακιντζί συνέχισε λέγοντας ότι σε μια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να περιλαμβάνεται η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Κατά τον Τουρκοκύπριο, βάση για μια λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία για μια πενταμερή διάσκεψη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι την πρωτοβουλία γι’ αυτή την έχει ο ΓΓ, ο οποίος δεν αναφέρθηκε σε κάποια ημερομηνία.

«Ωστόσο ο ΓΓ γνωρίζει ότι αυτό το διάστημα η Βρετανία που είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις ζει τη διαδικασία του Brexit και έχει εκλογές εντός Δεκεμβρίου. Σε μια από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, την τδβκ (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) υπάρχουν εκλογές σε 4-5 μήνες, στην Ελλάδα η κυβέρνηση ανέλαβε πριν λίγους μήνες, έχουν τα δικά τους και η Τουρκία έχει τη δική της θέση. Ο ΓΓ θα συνεχίσει τον διάλογο γι’ αυτή την διαδικασία και με τις πλευρές (στην Κύπρο) και με τις εγγυήτριες δυνάμεις», σχολίασε, ενώ παραδέχτηκε πως αν δεν βρεθεί λύση σύντομα στο Κυπριακό, δεν αποκλείεται να ανεβάσει αυτό την ένταση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής πλευράς.

«Υπάρχουν θέματα που συμφωνούμε και άλλα όχι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι στις παραμέτρους του ΟΗΕ. Στη διαδικασία από δω και πέρα, σίγουρα θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι ηγέτες, οι οποίοι πρέπει να προετοιμάσουν τον κόσμο, τις κοινότητες για λύση και ειρήνη, πρέπει να δώσουν μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση και να εξηγήσουν τι σημαίνει πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή, στο πλαίσιο της ομοσπονδίας. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν η αποψινή μας εργασία», κατέληξε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ