Μονόδρομος η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση τουρκικών γεωτρήσεων

Μονόδρομος η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση τουρκικών γεωτρήσεων

Μονόδρομος είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση τουρκικών γεωτρήσεων στην ελληνική ΑΟ

Ζ επισήμαναν στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Υφαντής, διεθνών σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου, και ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Εάν η Τουρκία είναι όντως αποφασισμένη να ακολουθήσει το δρόμο της απευθείας σύγκρουσης, δεν έχει σημασία αν θα προχωρήσει σε πραγματικές έρευνες, και μόνο ο συμβολισμός της αποστολής των πλοίων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αρκεί» τόνισε ο Κ. Υφαντής. Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, υπάρχουν κακές επιλογές. 

Σύμφωνα με την άποψή του δε, βασικό σενάριο είναι να το κάνει. «Έχουν εγκλωβιστεί οι ίδιοι σε σενάριο από το οποίο είναι δύσκολο να βγουν… έχουν πει και κάνει τόσα πολλά» σημείωσε. Στόχος του Ερντογάν, συνέχισε ο καθηγητής, είναι να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να υποχωρήσουμε μπροστά στην απειλή θερμού επεισοδίου». 

«Πρώτο βήμα είναι να δοθούν οι άδειες. Ενδεχομένως να δοθούν άδειες σε πρώτη φάση στο λιβυκό κομμάτι» σχολίασε ο καθηγητής. 

«Αντίδραση όπως κάθε οργανωμένου κράτους»

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να επιδείξει νίκη για εσωτερική κατανάλωση, και αυτή θα είναι στο λιβυκό μέτωπο, αλλά δε θα θελήσει αυτή τη στιγμή ένταση με την Ελλάδα, δεδομένου ότι θέλει οικονομική τόνωση και χρειάζεται συνεννόηση με την Ευρώπη. 

«Είναι μονόδρομος αντίδρασή μας σε περίπτωση που προχωρήσει. 6 μίλια νοτίως, ή ανατολικά, ή δυτικά της Ρόδου ή οπουδήποτε έρθει ερευνητικό, αλλά νομίζω ότι απέχουμε από αυτό» εξήγησε. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ξεκαθάρισε, «θα πρέπει να αντιδράσουμε όπως αντιδρά ένα οργανωμένο κράτος».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS