Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Νέα νίκη Ιμάμογλου και χαστούκι για Ερντογάν

Θρίαμβος για τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος παρά τις προσπάθειες του ίδιου του Ερντογάν, εξασφαλίζει για δεύτερη φορά την νίκη στην σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία.

Με καταμετρημένο το 94,5% των ψήφων, όπως μεταδίδει το CNN TURK, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξασφαλίζει για δεύτερη φορά την νίκη στις επαναληπτικές εκλογές με 53,92%!

Η διαφορά βρίσκεται περίπου στις 700.000 ψήφους.

Εκρέμ Ιμάμογλου: "Μία νέα αρχή για την Τουρκία"

Ο για δεύτερη φορά νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί "μία νέα αρχή για την Τουρκία".

"Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κατάφερε σοβαρό πλήγμα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικώντας τον υποψήφιό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ήδη ο Μπιναλί Γιλντιρίμ παραδέχτηκε την ήττα του. «Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή επιτυχία. Αποδείχθηκε οτι η Δημοκρατία λειτουργεί άψογα«, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας! «Εύχομαι ο φίλος μας Εκρέμ Ιμάμογλου να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στην Κωνσταντινούπολη. Θα προσπαθήσουμε να τον βοηθήσουμε όπως μπορούμε στο έργο του», τόνισε.

Πώς φθάσαμε στις επαναληπτικές εκλογές

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν σήμερα εκ νέου να επιλέξουν ξανά τον «εκλεκτό» για τη δημαρχία της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας, ύστερα από την αμφιλεγόμενη απόφαση της εκλογικής επιτροπής να δώσει εντολή να επαναληφθούν οι εκλογές της 31ης Μαρτίου. Σε εκείνες τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης είχε αναδειχθεί πρώτος ο 49χρονος υποψήφιος της αντιπολίτευσης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Ιμάμογλου επικράτησε έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, με διαφορά 13.729 ψήφων. Ο υποψήφιος δήλωσε προσερχόμενος στην κάλπη πως ο λαός θα δώσει μήνυμα δημοκρατίας στην σημερινή αναμέτρηση. Παρά ταύτα, στις 6 Μαΐου, το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως απαιτούσε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναγκάστηκε τότε να εγκαταλείψει τη θέση του, ύστερα από 18 ημέρες δημαρχίας. Το AKP του Ερντογάν, που έχει σχηματίσει συμμαχία με το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένει κυρίαρχο στην εθνική πολιτική σκηνή και κέρδισε στους περισσότερους δήμους στις τοπικές εκλογές που έγιναν πριν από τρεις μήνες.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS