Τι μέτρα σκέφτεται να λάβει η ΕΕ κατά της Τουρκίας

Μέτρα έναντι της Τουρκίας σκέφτεται να πάρει η ΕΕ, είτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Μαΐου, είτε σε αυτό της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό υποστηρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι στη συνεδρίαση της ΕΕ στο Σίμπιου της Ρουμανίας δεν υπήρξε συζήτηση για αντίμετρα, την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αγγίζει «κόκκινο». «Αυτό είναι το επόμενο βήμα να εξεταστούν τι είδους μέτρα μπορούν να ληφθούν», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Οπως είπαν, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρεία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «έγιναν επαφές και από τον Αναστασιάδη και από τον Τσίπρα με Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία για τα επόμενα βήματα και ήταν θετικοί". Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά "το πνεύμα Γιούνκερ υπήρχε και στην αίθουσα».

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης, δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ελληνική διπλωματική πηγή.

Οι πηγές υποστηρίζουν ότι κατά την παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη για το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ «τόνισε πολύ τη σημασία των συμπερασμάτων του Μαρτίου του 2018 και πως από τότε είχε δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα πως η ΕΕ θα έπρεπε να αντιδράσει άρα τώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει αξιοπιστία της ΕΕ και να τηρήσει τα συμπέρασμα που έβγαλε».

«Για λόγους που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής νέες πήγες θα προέλθουν από την Ανατολική Μεσόγειο και αν δεν μπορεί η ΕΕ να την προστατέψει δεν μπορεί να έχει σημαντικό και αξιόπιστο ρολό στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας που απηύθυνε κάλεσμα-προειδοποίηση στην Αγκυρα, όπως τονίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

«Είπε ότι τόσο η Ελλάδα όσοι και η Κύπρος έχουν καλέσει εδώ και καιρό την Τουρκία σε διάλογο και συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας χωρίς ανταπόκριση από την Τουρκία», αναφέρουν οι ίδιες ελληνικές διπλωματικές πηγές. Μάλιστα, τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου πως πρέπει να υπάρξει άμεσα μήνυμα προς την Τουρκία προκείμενου να τερματίσει άμεσα την προσπάθεια της για γεώτρηση».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS