πΓΔΜ: Αναζητά τους «80» ο Ζάεφ - Σήμερα η εξ αναβολής συνεδρίαση της Βουλής

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Την Πέμπτη δεν ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, καθώς φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη σκληρά παζάρια προκειμένου να πειστούν οι Αλβανοί βουλευτές.

Η ιστοσελίδα «FAKTOR» και άλλα ΜΜΕ, μετέδιδαν ότι οι οκτώ βουλευτές του VMRO που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος στις 19 Οκτωβρίου, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη οριακής πλειοψηφίας δύο τρίτων, τόνιζαν ότι ο προσδιορισμός της υπηκοότητας ως «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» προβλέπεται από την ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών και προειδοποιούν ότι τυχόν αποδοχή των αιτημάτων του BESA από την κυβέρνηση, θα σημαίνει την άρση της δικής τους υποστήριξης στις συνταγματικές τροπολογίες.

Οι Αλβανοί βουλευτές ζητούσαν την αλλαγή του άρθρου του προτεινόμενου Συνταγματικού Νόμου που προσδιορίζει την υπηκοότητα ως «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και προτείνουν τον προσδιορισμό της υπηκοότητας ως «υπηκοότητα της Μακεδονίας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με άλλα ΜΜΕ, το αλβανικό κόμμα BESA αποδέχεται ως εναλλακτική λύση να παραμείνει η υπηκοότητα «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά αυτό να ισχύει μόνο για τους σλαβικής καταγωγής πολίτες της χώρας, ενώ για τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες (Αλβανοί, Σέρβοι, κλπ) να αναγράφεται μόνο «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι το BESA θέτει την αποδοχή των προτάσεών του ως όρο προκειμένου να στηρίξει τις αλλαγές στο Σύνταγμα κατά την τελική φάση της διαδικασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο.

Ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το BESA του Μπιλιάλ Κασάμι για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το BESA και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το BESA είναι μέσα από την διατύπωση για την υπηκοότητα, 'μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας', να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στην χώρα θα γίνουν 'Μακεδόνες'. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιον τρόπο η υπηκοότητα θα είναι 'μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας' χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι 'Μακεδόνες'» είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το «MIA».

Πρόσθεσε ότι το BESA ούτε άλλο αλβανικό κόμμα ή βουλευτής «δεν ζητά να αλλάξει η ταυτότητα».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS