Τουρκικές απειλές και συναγερμός σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Στο «κόκκινο» βρίσκονται Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος, καθώς η Άγκυρα ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους, με αφορμή τη γεώτρηση της ExxonMobill στο οικόπεδο 10 της Κύπρου. Τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός Άμυνας απειλούν πλέον ανοικτά και την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και τις ξένες εταιρείες που θέλουν να ξεκινήσουν εργασίες στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε «ληστές» όλους όσοι έχουν σκοπό να προχωρήσουν στις γεωτρήσεις, απειλώντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν να κάνει οτιδήποτε στην περιοχή χωρίς να ερωτηθεί.

Πάντως, οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να στείλουν μηνύματα, ρίχνοντας στη μάχη και αντιτορπιλικά που θα βρίσκονται πέριξ της Σούδας και θα έχουν το ρόλο της «ομπρέλας» στο γεωτρύπανο. Ομως, και οι Τούρκοι φαίνεται να έχουν ρίξει ακόμη και υποβρύχια στην περιοχή.

Η απόφαση Τραμπ να στηρίξει τις αμερικανικές εταιρείες, αλλά και η εμπλοκή του Ισραήλ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Αγκυρα για να αντιδράσει με σοβαρότητα, παρά μόνο σπασμωδικά.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο ίδιος ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, έκανε γνωστό μέσω Τwitter ότι πριν από μερικές ημέρες το αντιτορπιλικό USS ROSS (DDG 71) προσέγγισε τη ναυτική βάση της Σούδας.
 
Τη σκυτάλη των προκλήσεων από τον Ερντογάν, πήρε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Hurriyet, ο Ακάρ τόνισε σε ομιλία του, ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ οι συνομιλητές της να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά της χώρας στη θάλασσα της, στη «γαλάζια πατρίδα της» και πρόσθεσε πως «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχει καμία τύχη επιτυχίας κάποιο σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». 

Το βίντεο με το «ελληνικό ερευνητικό σκάφος»

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι φαίνεται να στήνουν σκηνικό έντασης και στο Αιγαίο με βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα και δείχνει, σύμφωνα με τους «σκηνοθέτες του», ελληνικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο δεν κατονομάζουν, να παραβιάζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα στον κόλπο του Κουσάντασι.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν ότι η τουρκική Ακτοφυλακή τέθηκε σε συναγερμό ύστερα από την εμφάνιση ελληνικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο θεάθηκε να παραβιάζει τα τουρκικά χωρικά ύδατα στον κόλπο του Κουσάντασι.

YN 2018 11 05 08.24.35

Oι αποφάσεις της Κύπρου

Οι Κυπριακές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX με την οποία δεσμεύουν την περιοχή, όπου -από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου- ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum θα ξεκινήσει την πρώτη γεώτρηση τους στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει η NAVTEX 364/18, από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι προγραμματισμένες εργασίες για την προετοιμασία της γεώτρησης η οποία θα ακολουθήσει και καλούνται όλα τα παραπλέοντα πλοία να επιδεικνύουν προσοχή όταν πλέουν στο συγκεκριμένο σημείο. Το υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο Stena IceMax έχει ξεκινήσει με προορισμό την Κύπρο από τα Κανάρια νησιά και αναμένεται να φθάσει στο νησί στις 12 Νοεμβρίου.

Η αναμενόμενη γεώτρηση δίνει ισχυρή ώθηση στον συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το μπαράζ των πολυεθνικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο FIR Λευκωσίας και στην θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει και το Οικόπεδο 10, στέλνουν ένα ακόμη μήνυμα σε όσους πιθανόν έμπαιναν στον πειρασμό για προκλήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS