Μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές δηλώνει ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επ' ευκαιρία της επαναλειτουργίας της αεροπορικής γραμμής Αθήνας-Σκοπίων, όπου στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκε η προώθηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Συζητήσαμε για την προώθηση και για τον σεβασμό του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μίας συμφωνίας που δεν επιλύει μόνο ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τις δύο χώρες, αλλά και που σταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και εξασφαλίζει και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής μας. Κάτι που αποτελεί μία πάγια πολιτική της δικής μας πλευράς, ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, η οποία άνοιξε τις ευρωπαϊκές πόρτες στις γειτονικές μας χώρες» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος επιπλέον διεμήνυσε πως υποδέχτηκε ως φίλο τον κ. Οσμάνι και εξέφρασε την προσδοκία να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και στο μέλλον.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τον κ. Κατρούγκαλο για το «θερμό καλωσόρισμα», χαρακτήρισε επιτυχή την επίσκεψή του στην Αθήνα και έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Επεσήμανε πως ενημέρωσε τον κ. Κατρούγκαλο για την πρόοδο σε σχέση με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια έκρηξη «θετικών ευκαιριών» ως προς τη συνεργασία των δύο χωρών, οι οποίες θα γίνουν οι νέοι στρατηγικοί εταίροι στην περιοχή.

Μάλιστα, αποτυπώνοντας το κλίμα αυτό, έστειλε το μήνυμα πως η ΠΓΔΜ βλέπει την Ελλάδα ως «καθοδηγητή» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, η Ελλάδα οδηγεί ξανά την περιοχή προς την ΕΕ, ως επικεφαλής πολιτικός διαμεσολαβητής με την ΕΕ, προσέθεσε και κατέστησε σαφές πως με την εταιρική στρατηγική σχέση, η Ελλάδα γίνεται ο πιο στενός σύμμαχος στη μετεξέλιξη της χώρας του σε ευρωπαϊκή.

Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο να μοιραστεί η Ελλάδα την εμπειρία και την τεχνογνωσία με την ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την προετοιμασία στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Τέλος, ανέφερε πως το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ έως το τέλος του έτους. «Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε σε ένα μη αναστρέψιμο στάδιο και προχωράμε πλέον με τις τροπολογίες και τις ψηφοφορίες» σημείωσε.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS