Νέα ανάφλεξη της βίας στη Νικαράγουα

Έφοδο στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Νικαράγουας, εξαπέλυσαν τη Δευτέρα μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και ομάδες φιλοκυβερνητικών εναντίον των οδοφραγμάτων που έχουν εγείρει αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο φάνηκε να περνάει στην αντεπίθεση σε πολλά μέτωπα για να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα που έχουν κλείσει οδικούς άξονες ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας. «Στόχος είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος της παναμερικανικής οδού», η οποία διατρέχει όλη τη χώρα, εκτίμησε εκπρόσωπος των διαδηλωτών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εκπυρσοκροτήσεις όπλων ακούγονταν στη Μανάγκουα. Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα στα οποία εικονίζονται άνδρες των σωμάτων ασφαλείας να καταδιώκουν με τα πόδια και με οχήματα νεαρούς διαδηλωτές. Οι αντικυβερνητικοί, που έχουν ξεσηκωθεί εδώ και σχεδόν δύο μήνες, αποπειράθηκαν να απωθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις πετώντας πέτρες και χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους όλμους κι αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH), από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στη Νικαράγουα, τη 18η Απριλίου, έχουν σκοτωθεί 139 άνθρωποι σε συγκρούσεις των αντικυβερνητικών με τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και ομάδες ενόπλων πιστές στον πρόεδρο Ορτέγα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κινήθηκαν τη Δευτέρα σε επτά συνοικίες και απομάκρυναν οδοφράγματα που είχαν στηθεί στην κεντρική λεωφόρο Χουάν Πάμπλο Β΄ , η οποία διατρέχει την πρωτεύουσα από βορρά προς νότο, είπαν διαδηλωτές.

Άλλοι αντικυβερνητικοί, οχυρωμένοι στο Σέμπακο, 90 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, έκαναν επίσης λόγο περί εφόδου της αστυνομίας, κάτι που επανέλαβαν διαδηλωτές στη Λας Μαδέρας, στο 52ο χιλιόμετρο της βόρειας παναμερικανικής οδού, όπου ένα οδόφραγμα διαλύθηκε, όπως διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε ένα χωριστό επεισόδιο, υπό περιστάσεις που ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί, τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στο βορειότερο τμήμα της χώρας, σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος που διέπραξε μια συμμορία ενόπλων, όπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS