Αίγυπτος: 278 άτομα ενώπιον στρατοδικείου για «τρομοκρατία»

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου παρέπεμψε την Κυριακή 278 ανθρώπους που φέρονται να ανήκουν στους Αδελφούς Μουσουλμάνους ενώπιον στρατοδικείου, το οποίο θα τους δικάσει για «τρομοκρατία», όπως δήλωσε Αιγύπτιος δικαστικός.

Τα άτομα αυτά κατηγορούνται πως εντάχθηκαν στις τάξεις της οργάνωσης Λίουα αθ Θάουρα («Ταξιαρχία της Επανάστασης»), η οποία φέρεται να είχε διαπράξει τη δολοφονία ενός συνταγματάρχη το 2016, καθώς και της οργάνωσης Χάσεμ («Τα όπλα της Αιγύπτου»). Θα λογοδοτήσουν για 12 «τρομοκρατικές ενέργειες» οι οποίες είχαν αποτέλεσμα θανάτους αστυνομικών, σύμφωνα με τον ίδιο δικαστικό.

Από τα 278 άτομα που παραπέμφθηκαν στη στρατιωτική δικαιοσύνη, τα 141 είναι ήδη προφυλακισμένα.

Οι οργανώσεις Λίουα αθ Θάουρα και Χάσεμ εμφανίστηκαν μετά την ανατροπή το 2013 από τον στρατό του ισλαμιστή, δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι και μετά το κύμα καταστολής που ακολούθησε, ιδίως εναντίον των υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η αστυνομία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ότι διευθύνουν τις δύο ένοπλες οργανώσεις αυτές, κατηγορία που επαναλήφθηκε στο έγγραφο με το οποίο οι 278 παραπέμφθηκαν στη στρατιωτική δικαιοσύνη την Κυριακή.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που ανακηρύχθηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς «τρομοκρατική οργάνωση» τον Δεκέμβριο του 2013, αρνούνται κάθε εμπλοκή σε βίαιες ενέργειες και διαβεβαιώνουν ότι περιορίζονται μόνο στην πολιτική δράση.

Πολλές ομαδικές δίκες για «τρομοκρατία» έχουν ήδη λάβει χώρα σε κακουργιοδικεία και στρατοδικεία της Αιγύπτου από το 2013.

Την περασμένη εβδομάδα ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου παρέπεμψε στη στρατιωτική δικαιοσύνη 555 άτομα που φέρονται να ανήκουν στον βραχίονα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος δρα στη χερσόνησο του Σινά, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS