Γκάμπριελ: Να μην επαναληφθεί το λάθος που έγινε στην Ελλάδα

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της Χριστιανικής Ένωσης(CDU και CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, η ηγεσία του SPD πρέπει να πείσει την κομματική βάση. Αυτοκριτική Γκάμπριελ για την πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα.

Ήδη από χθες το βράδυ, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών ξεκίνησε εκστρατεία για να κερδίσει την έγκριση των κομματικών μελών αναφορικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU.

Σε ένα μπαράζ συνεντεύξεων στα μέσα ενημέρωσης, ηγετικά στελέχη του SPD υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τα χριστιανικά κόμματα συνιστά έναν «έντιμο» συμβιβασμό, πως οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να γίνουν δεκτά το 80% των αιτημάτων τους και πως επιτεύχθηκε μια «αλλαγή ρότας» προς την κατεύθυνση μιας «κοινωνικότερης Ευρώπης».

Γκάμπριελ για Ελλάδα

Από σήμερα και ως το συνέδριο της επόμενης Κυριακής, η εκστρατεία "πειθούς" μεταφέρεται σε κομματικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την επικράτεια.

Γεγονός είναι, ότι ένας μεγάλος αριθμός μελών του SPD απορρίπτει τη συνέχιση ενός συνασπισμού με τα χριστιανικά κόμματα. Μια πρώτη προσπάθεια να πείσει την κομματική βάση για την ορθότητα της επιλογής της ηγεσίας κατέβαλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, παρουσίασε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ως επιτυχία του SPD, προβάλλοντας μια σειρά από κεντρικά σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα που έγιναν αποδεκτά.

Στα θετικά της συμφωνίας, ο κ. Γκάμπριελ συμπεριέλαβε και το κεφάλαιο που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι αποφάσεις αποτελούν «πρόοδο που θα ενισχύσει αισθητά την Ευρώπη», είπε.

Οι Χριστιανοδημοκράτες στο παρελθόν καθόριζαν περισσότερα στην ευρωπαϊκή πολιτική, για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας. «Το λάθος αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί» τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η αριστερή πτέρυγα

Διαμετρικά αντίθετη στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είναι η αριστερή πτέρυγα του SPD. Κατά την άποψη της, τα χριστιανικά κόμματα στέκονται εμπόδιο σε μια πολιτική που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη δικαιοσύνη, ενώ παρεμποδίζει τη χάραξη βιώσιμων στρατηγικών.

Η ηγεσία του κόμματος πάντως είναι σίγουρη πως το συνέδριο που θα συνέλθει στις 21 Ιανουαρίου, θα δώσει πράσινο φως στην έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS