…για να περνάει η ώρα

Και εφέτος η «Ένωση Αθέων Ελλάδας» διοργανώνει το δρώμενο «Φανερός δείπνος» με κρεοφαγία. Δικαίωμά τους. Και δεν με προκαλεί ότι το έθιμο αυτό τηρείται μετ’ ευλαβείας εκάστη Μεγάλη Παρασκευή. Όχι μόνον επειδή δεν είμαι ένθερμος ακόλουθος της νηστείας. Αλλά…

Εάν οι εμπνευστές είχαν στοιχειωδώς ερευνήσει αυτό που λοιδορούν, θα διαπίστωναν πως στο ορθόδοξο τυπικό ο Μυστικός Δείπνος μνημονεύεται στην εσπερινή Ακολουθία της Μεγάλης Τετάρτης. Άρα, εάν είχαν συνέπεια νόησης και βούλησης, θα έστρωναν τη λαδόκολλα το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.

Δεύτερον: Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί κάποιος θα πρέπει να μου γνωστοποιήσει ότι την τάδε ημέρα θα φάει αυτό ή εκείνο.

Τρίτον: οι φανερά δειπνούντες θα μας ενημερώσουν εάν το μεσημέρι της Λαμπρής θα φάνε βλίτα μόνον με λεμόνι, όταν οι υπόλοιποι θα καταναλώνουν τα σφαχτά; Προσωπικώς, θα τρώω σαλάτες επειδή την κρεοφαγία μού την έχει απαγορεύσει η ολομέλεια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου – και προ της προεδρίας Πατούλη.

Και μια βιωματικού ύφους αναφορά:

Τις ωραιότερες πασχαλιές τις έχω περάσει στην ιδιαιτέρα μου πατρίδα, την Πάτρα. Την Μεγάλη Παρασκευή αποζητούσα να ακούσω τον πένθιμο ήχο της καμπάνας του Παντοκράτορα. Μετά να ριγήσω με τα Εγκώμια και να παρακολουθήσω την περιφορά. Ακολουθούσε η ξεκαρδιστική δίκη του Βαρραβά στα Ψηλαλώνια και η γαριδοκατάνυξη στην Άνω Πόλη. Δεν διατυμπανίζαμε πόσο καλά περνούσαμε. Όχι μόνον επειδή δεν υπήρχε facebook.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS