Έλλειψη προτύπων

Όσα παρακολουθήσαμε το προηγούμενη τριήμερο την εκτύλιξη της υπόθεσης που οδήγησε στην αποπομπή της κυρίας Ράνιας Αντωνοπούλου από το υπουργικό σχήμα, αποτελούν παρωνυχίδα έναντι άλλων περιστατικών που σημειώθηκαν πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η προτροπή της Αντιπροέδρου της Βουλής σε βουλευτή της αντιπολίτευσης να σπεύσει να συναντήσει τον ηγέτη των πεπτοκότων αγγέλων, ο σαρδόνιος γέλως του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας τη στιγμή κατά την οποία ακουγόταν ο λυγμός του κ. Π. Πικραμμένου και η μετατροπή του «κατηγορητηρίου» από τα χείλη του ίδιου του Πρωθυπουργού σε «πολιτική ευθύνη» αποτελούν γεγονότα με πιο έντονο και βαθύτερο αντίκτυπο. Και τούτο γιατί συντηρούν και επαυξάνουν τον μιθριδατισμό που διαπνέει ολοένα και ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Ο εκχυδαϊσμός, ο κανιβαλισμός και η διγλωσσία θεωρούνται συνήθη, αν όχι αποδεκτά, φαινόμενα.

Ασφαλώς η νοσηρότητα δεν είναι ίδιον των καιρών μας. Πάντοτε αυτή χρωμάτιζε την πολιτική ζωή του τόπου – μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Ωστόσο, υπήρχαν κάποτε πρόσωπα που λειτουργούσαν ως φάροι. Ας αρκεσθούμε σε ελάχιστα παραδείγματα: Στον Παναγή Παπαληγούρα, που έζησε σε ένα λιτό -παρότι κολονακιώτικο- διαμέρισμα. Στους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, οι οποίοι, παρά τη σφοδρότητα της μεταξύ τους αντιπαράθεσης- ουδέποτε επέλεξαν τη χυδαιότητα ως επιχείρημα. Στον Κωστή Στεφανόπουλο, που έλεγε την αλήθεια -έστω τη δική του- και μόνον αυτή.

Αυτό είναι, λοιπόν, το ουσιώδες πρόβλημα της πολιτικής ζωής. Ότι δεν υπάρχουν προσωπικότητες που θα αρθούν της μετριότητας, πολλώ δε μάλλον της μηδαμινότητας. Δεν υπάρχουν πρότυπα. Ευθυνόμαστε εμείς που τους επιλέγουμε; Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το φέρουμε εμείς, οι ψηφοφόροι.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS