«Αριστεροί» Γκοτζαμάνηδες

Την Κυριακή το μεσημέρι «αντιφασίστες», οι οποίοι πάντοτε φορούν κουκούλες, διοργανώνουν συγκέντρωση στα Προπύλαια αντιδρώντας στο συλλαλητήριο στο οποίο θα λάβουν μέρος οι «φασίστες», που δεν φορούν κουκούλες, προς τους οποίους θα μιλήσει ο «φασίστας» Μίκης Θεοδωράκης!

Θα πείτε ότι αναγνωρίζεται συνταγματικώς το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι. Όχι, όμως, και δικαίωμα του αντι-συναθροίζεσθαι. Η πρακτική των αντισυγκεντρώσεων ανάγεται σε παλαιότερες εποχές οι οποίες για κάθε δημοκρατικό πολίτη -ανεξαρτήτως κομματικής εντάξεως- είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αρκετά έχει πληρώσει η πολιτική ζωή του τόπου την ολοκληρωτικής νοοτροπίας αυτή πρακτική. Κορυφαίο παράδειγμα, αν μη τι άλλο οπωσδήποτε σε συμβολικό επίπεδο, αποτελεί η αντισυγκέντρωση των παρακρατικών στη Θεσσαλονίκη το 1963 κατά τη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης από τον Γκοτζαμάνη.

Οι σύγχρονοι διάδοχοι του προαναφερθέντος υποκινούμενου παρακρατικού έως τώρα ασκούσαν άλλης μορφής παρεμβάσεις. Πότε αγωνιζόμενοι για την επίτευξη απολύτως εφικτών στόχων, όπως η «παγκόσμια ειρήνη» και η «αλληλεγγύη των λαών. Ή για τη δωρεάν χρήση από τους πολίτες των μέσων μαζικής μετακίνησης. Άλλοτε επιτελώντας κοινωνική αποστολή ενισχύοντας με το φως των μολότωφ την ελλιπή δημόσια ηλεκτροδότηση στην περιοχή των Εξαρχείων.

Τώρα οι νέας κοπής Γκοτζαμάνηδες διευρύνουν το ρεπερτόριό τους. Επιχειρούν να παρεμποδίσουν πολίτες να προσέλθουν στο συλλαλητήριο. Να παρεμποδίσουν; Ναι, να παρεμποδίσουν. Είναι κοινή πεποίθηση πως οι εν λόγω «συλλογικότητες» -τι όρος κι αυτός!- δεν θα αρκεσθούν να κραυγάσουν μερικά συνθήματα. Θα επιδιώξουν τη σύγκρουση όντας ήδη βέβαιοι -και με μόνη την ανακοίνωση για την αντισυγκέντρωση- ότι έχουν αποθαρρύνει πολλούς πολίτες να προσέλθουν στο Σύνταγμα. Θα τους το επιτρέψουν οι πολιτικώς υπεύθυνοι; Ελπίζουμε όχι, χάριν της ομαλότητας. Χάριν της Δημοκρατίας.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS