Η κομμένη αλυσίδα

Θα με πείτε σχολαστικό, κυριευμένο από εμμονή, ενδεχομένως γραφικό. Πιθανότατα να είμαι. Ωστόσο, δεν παύω να εξεγείρομαι όταν διαπιστώνω ποια «ελληνικά» χρησιμοποιούνται στον δημόσιο λόγο. Δεν αναφέρομαι στους χρήστες των κοινωνικών μέσων – εν τέλει δεν είναι δυνατόν να αξιώσεις από τον ερασιτέχνη κειμενογράφο ή εκφραστή της ατάκας να έχει εγκύψει στον Τζάρτζανο και στον Τριανταφυλλίδη. Αλλά αυτό που δεν αξιώνεις από τον ερασιτέχνη, το απαιτείς από τον επαγγελματία.

Θεωρώ πως οι γλωσσικοί κανόνες λειτουργούν σαν τους φωτεινούς σηματοδότες, οι οποίοι αποτελούν μία σύμβαση ως προς το πώς οφείλει ένας έκαστος να κινείται. Αν κάποιος οδηγός αντιληφθεί το κόκκινο σαν πράσινο, θα υπάρξει τουλάχιστον ατύχημα, εν πάση περιπτώσει θα εισπράξει μια μεγαλοπρεπή μούτζα, ακόμη κι αν αυτή επιφέρει πρόστιμο.

Τις προηγούμενες ημέρες εντόπισα σε πολυσύχναστες ειδησεογραφικές σελίδες, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Έξαρση ιλαράς: Δεκαεπτάχρονος και έγκυος στο νοσοκομείο…». Αξιοθαύμαστο, όχι το νεαρό της ηλικίας αλλά το φύλο της ανθρώπινης ύπαρξης που φιλοξενεί τη μέλουσα ζωή.

«Η τάδε χώρισε με τον δείνα». Εφόσον το «με» δηλώνει τη συνύπαρξη, τελικώς τί χωρίστηκε;

«Μανχάταν: Επίθεση με τέσσερις τραυματίες». Κατάλαβα πως κάποιος περιμάζεψε από κάπου τέσσερις τραυματίες, άδραξε με κάθε χέρι δύο και τους εκσφενδόνισε προς τον στόχο του.

Το φαινόμενο των γλωσσικών λαθών και των σολοικισμών, κυρίως στα διαδικτυακά ειδησεογραφικά μέσα, οφείλεται στην ανυπαρξία τμημάτων διόρθωσης. Παλαιότερα, για τον δημοσιογράφο, ακόμη κι αν αυτός δεν διέθετε φιλολογικές αρετές -κατά κανόνα, πάντως, είχε το γλωσσικό αισθητήριο- υπήρχε το αποκούμπι: ο διορθωτής.

Στα πρώτα επαγγελματικά βήματά μου, σε μία ιστορική εφημερίδα, ήμουν «βαρδιάνος». Είχαν αποχωρήσει οι δημοσιογράφοι και οι διορθωτές. Προέκυψε μία έκτακτη είδηση. Σπεύδω να ενημερώσω τον διευθυντή - δεν έφευγε από την εφημερίδα προτού αυτή τυπωθεί. Όταν τον ρώτησα ποιος θα διορθώσει το χειρόγραφο μου απάντησε «Δείξε το στους λινοτύπες». Ο διευθυντής μου διέκρινε ακαριαία την απορία μου και μου εξήγησε: «Έχουν δει τόσες διορθώσεις που έχουν συνηθίσει το σωστό».

Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, αλλά δεν φρόντισε να διατηρήσει την αλυσίδα: συντάκτης – διορθωτής – λινοτύπης.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS