Μια «γεωγραφικώς» χρήσιμη επίσκεψη…

Και ο αδαής σχετικά με τη διπλωματία αντιλαμβάνεται πως η επίσημη επίσκεψη ενός αρχηγού κράτους σε μία άλλη χώρα, γίνεται προκειμένου να προωθηθούν και επισήμως οι διμερείς σχέσεις με την υπογραφή συμφωνιών, έστω για να επιβεβαιωθούν πανηγυρικώ τω τρόπω οι υφιστάμενες καλές σχέσεις.

Είναι, συνεπώς, απολύτως αιτιολογημένες οι απορίες, που διατυπώθηκαν -ήδη από την 6η Δεκεμβρίου-, ως προς τη χρησιμότητα ή την αναγκαιότητα της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Ο τουρκικής γλωσσικής προελεύσεως τσαμπουκάς του «σουλτάνου» ενέτεινε τις όποιες ενστάσεις.

Από τις πρώτες στιγμές της παρουσίας του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ξέσπασε θόρυβος. Έλληνας «κυβερνητικός αξιωματούχος» έσπευσε να διανείμει στα ΜΜΕ την ακόλουθη εξήγηση: «Οι σημαντικές επισκέψεις δεν γίνονται όταν όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά όταν είναι αναγκαίο για την επίλυση ζητημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση των σχέσεων». Βέβαια, τα ζητήματα επιλύονται από διπλωμάτες και τεχνοκράτες των δύο πλευρών, η εμπιστοσύνη οικοδομείται από τις παραγωγικές συνομιλίες των πολιτικών και οι σχέσεις αναβαθμίζονται μέσω των συμφωνιών που υπογράφονται. Παρεμπιπτόντως, κάποτε πρέπει να τερματισθεί η βιομηχανία διαρροών από «πηγές», «κυβερνητικούς αξιωματούχους» και οι δηλώσεις να έχουν ονοματεπώνυμο.

Ωστόσο κάτι έμεινε από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Τούρκου επισήμου: η διεύρυνση των γεωγραφικών γνώσεών μας. Πληροφορηθήκαμε από τα πρωθυπουργικά χείλη πως μεταξύ των ελληνικών περιοχών στις οποίες έχουν ανακαινισθεί μουσουλμανικά τεμένη είναι «τα Μήθυμνα». Προφανώς ο Πρωθυπουργός είτε έχει εν γένει πρόβλημα με τη νήσο Λέσβο είτε, αν και Κυψελιώτης, δεν έχει περπατήσει στη γειτονιά του ώστε να αντικρίσει την τριμερή συνάντηση των οδών Φωκίωνος Νέγρη, Επτανήσου και «Μηθύμνης».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS