Η όντως «οδός Πικιώνη»

Την προτελευταία ημέρα του Νοεμβρίου έγινε γνωστή η απόφαση του δήμου Αθηναίων να συντηρήσει και να αποκαταστήσει τα -εντός των ορίων του- αρχιτεκτονικά έργα του Δημήτρη Πικιώνη. Για τον λόγο αυτό, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Δημήτρης Πικιώνης».

Η συνεργασία των δύο πλευρών αφορά τα έργα του Πικιώνη στην υπώρεια του Ιερού Βράχου και στον λόφο του Φιλοπάππου, έργα τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Επίσης, το 14ο  Δημοτικό Σχολείο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ» στην περιοχή Πευκάκια (Νεάπολη).

Ο Πικιώνης -με εξίσου εξαίρετες επιδόσεις στην ποίηση, στη ζωγραφική και στη συγγραφή-, ως προς το αρχιτεκτονικό έργο του, διακρίνεται για την αρμογή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του φιλοσοφικού στοχασμού. Εκκινώντας από τον ορθολογισμό συνδύασε εν συνεχεία το οικουμενικό πνεύμα με εκείνο της εθνότητας, θεμελιωμένο στην ιστορία, στην παράδοση μα και στον νεωτερισμό.

Κι όμως! Από το 1968 (χρονολογία θανάτου του Πικιώνη) ούτε μία δημοτική αρχή σκέφτηκε να του εκφράσει τις ευχαριστίες της, αλλά και αυτές των δημοτών, με ένα οδωνύμιο· αν μη τι άλλο, οπωσδήποτε για την αισθητική απόλαυση που ο φιλόσοφος αρχιτέκτονας μας προσφέρει πλουσιοπάροχα.

Εντούτοις, ο Πικιώνης έχει τις οδούς του: τις διαδρομές κάτω από την Ακρόπολη, τον περίπατο στον λόφο των Μουσών (Φιλοπάππου). Εκεί δεν χρειάζονται πινακίδες.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS