Ας ακούσουμε τους καιρούς μας

Εξυπακούεται πως μετείχα στην απεργία της 3ης Οκτωβρίου, την οποία προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ. Όπως πάντοτε. Και τούτο επειδή θεωρώ υποχρέωσή μου να ακολουθώ τις αποφάσεις της διοίκησης της Ένωσης, στην οποία είμαι μέλος.

Ασφαλώς διαφωνώ με τον τρόπο λήψης αυτού του είδους των αποφάσεων. Θιασώτης της συμμετοχής και όχι της υποταγής στην «καθοδήγηση», θεωρούσα και θεωρώ ότι οι αποφάσεις -και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις- πρέπει να λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών. Αν αυτό ήταν τεχνικά δύσκολο τα προηγούμενα χρόνια, στους καιρούς του διαδικτύου -το οποίο σου προσφέρει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψήφου-, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, σχεδόν ανέξοδα εν συγκρίσει προς τις γενικές συνελεύσεις και κυρίως δημοκρατικά.

Επίσης, ενστάσεις εγείρω και ως προς την αποτελεσματικότητα των απεργιακών αγώνων του κλάδου· και δεν μένω στην τελευταία απεργία, αίτημα της οποίας ήταν η διάσωση του ασφαλιστικού ταμείου των δημοσιογράφων, αλλά κρίνω γενικότερα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνθήκες των καιρών μας.

Η τεχνολογία έχει μεταβάλει άρδην το σκηνικό στα μέσα ενημέρωσης. Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, οι περισσότερες από αυτές, πλέουν στους διαδικτυακούς ωκεανούς χωρίς έλεγχο εις ό,τι αφορά την τήρηση της δεοντολογίας, της όποιας εργατικής νομοθεσίας κ.λπ.

Ακόμη, κάποιες ιστοσελίδες «σπάνε» την εκάστοτε απεργία· οι ιδιοκτήτες τους είναι βέβαιοι ότι δεν θα υποστούν οποιαδήποτε κύρωση – και ο νοών νοείτω. Αλλά και αυτό να μη συνέβαινε, ο χρήστης του διαδικτύου έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί από αλλοδαπά μέσα. Και βεβαίως από τα τιτιβίσματα και τις αναρτήσεις των πολιτικών – μη γελιόμαστε, μικρή σημασία δίνουμε οι αναγνώστες στην ουσία και μεγάλη στην εντύπωση.

Δεν έχω κάποια ολοκληρωμένη πρόταση να υποβάλω, πώς, δηλαδή, οι απεργίες των δημοσιογράφων θα χαρακτηρίζονται από καθολική συμμετοχή – ίσως η πρόσφατη απόφαση της ΕΣΗΕΑ για την ένταξη στους κόλπους της των συναδέλφων που εργάζονται στα διαδικτυακά μέσα να συμβάλει προς αυτό. Ούτε είμαι σε θέση προς το παρόν να προτείνω τρόπο διεκδίκησης ο οποίος θα είναι αποτελεσματικός. Μένω στη διαπίστωση πως οι καιροί αλλάζουν και ότι πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Και πιστεύω πως ακούγοντας την ηχώ των καιρών μας θα κάνουμε το πρώτο βήμα προς την πρόοδο. Και τούτο δεν αφορά ασφαλώς μόνον τους ασκούντες το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS