Κίτρινη «κενοτομία»

Οι πολιτικές αλλαγές επισυμβαίνουν κατά κανόνα λόγω οικονομικών προβλημάτων ή/και αστοχιών της εκάστοτε κυβέρνησης στα θεωρούμενα «μικρά» και «επουσιώδη» που, όμως, συνθέτουν την λεγόμενη «καθημερινή ζωή» των πολιτών. Για τα της Οικονομίας είναι περιττές οι σχοινοτενείς και βαθυστόχαστες αναλύσεις· κάθε πολίτης αυτής της χώρας έχει διαμορφώσει άποψη καλούμενος να καταβάλλει συνεχώς φόρους επί φόρων και τέλη επί τελών.

Αφορμή αυτού του σημειώματος στάθηκε η -μη επισήμως διαψευσθείσα- πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει κατ’ ουσίαν τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης για μίσθωση ταξί. Προσωπικώς, είμαι χρήστης επί τρία και πλέον χρόνια της πλέον διαδεδομένης αντίστοιχης υπηρεσίας. Επί τρία και πλέον χρόνια έχω τη δυνατότητα να επιλέξω ποιος οδηγός θα με μεταφέρει στον τόπο προορισμού μου. Δεν καταβάλλω ούτε ένα λεπτό του ευρώ για τη χρήση της υπηρεσίας, το ταξίμετρο αρχίζει να λειτουργεί από τη στιγμή που θα επιβιβαστώ – έστω κι αν ο οδηγός του ταξί διάνυσε δύο ή και τρία χιλιόμετρα έως ότου φθάσει στον τόπο παραλαβής. Το όχημα είναι πάντα καθαρό, ο οδηγός ευγενέστατος, δεν καπνίζει, δεν έχει ανοικτό το ραδιόφωνο ώστε να με αναγκάζει να ακούω τη μουσική ή τον θόρυβο της επιλογής του. Αυτός ο οδηγός, ο επαγγελματίας -άνευ εισαγωγικών-, δεν θα σφυρίξει αδιάφορα όταν θα πρέπει να μου δώσει έστω και είκοσι λεπτά ρέστα και βεβαίως θα μου εγχειρίσει απόδειξη! Τέλος, κι αυτό είναι σημαντικό στην περίπτωσή μου, όταν με ταλαιπωρεί το περιστασιακό κινητικό πρόβλημά μου, ο οδηγός θα με βοηθήσει να αποβιβαστώ και κατά κανόνα θα προσφερθεί να με συνοδεύσει έως την εξώπορτα.

Τις προηγούμενες ημέρες, στην προσπάθεια να δοθεί ερμηνεία στην κυβερνητική αυτή πρόθεση, εγράφησαν και ελέχθησαν διάφορα: Ότι η κυβέρνηση, για να βρει ερείσματα, υποκύπτει στις απαιτήσεις της συντεχνίας. Ότι η κατάργηση των εταιρειών διαμεσολάβησης αποτελεί συστατικό στοιχείο της «αριστερής» ιδεοληψίας. Ό,τι και να συμβαίνει, σημασία έχει πως ο πολίτης θα στερηθεί μιας σύγχρονης και καινοτόμου υπηρεσίας. Άραγε, ο εκσυγχρονισμός, η καινοτομία, εν τέλει η βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής των δεινώς φορολογούμενων δεν είναι η μόνη όντως πρόοδος;

Και σίγουρα δεν είναι «προοδευτικό» το κίτρινο ποτάμι στην «κάτω πλατεία» (Συντάγματος) όπου οι διπλοπαρκαρισμένοι ταρίφες, ακόμη και στις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ, μετατρέπουν τους επίδοξους επιβάτες των ΜΜΜ σε αθλητές του άλματος επί κοντώ.

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS