Συγκαιρινοί «βάρβαροι»

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε ότι τα τέκνα των συναδέλφων τους θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν -κατ’ εξαίρεσιν και δωρεάν- στα μεταπτυχιακά προγράμματα του εν λόγω ιδρύματος. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι σημαίνει το «κατ’ εξαίρεσιν», δηλαδή ότι θα φοιτούν ανεξαρτήτως του βαθμού του πτυχίου τους; Όσο για το «δωρεάν», αντιληπτό.

Πρόκειται για απόφαση υπαγορευμένη από συντεχνιακή λογική, η οποία ευθύνεται για την κρίση -πρωτίστως ηθική- που διέρχεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα μας. Είναι η ίδια λογική που πρόσφερε στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ αισθητά μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, η ίδια λογική που μοίραζε δωρεάν εισιτήρια στους απασχολούμενους στην πάλαι ποτέ Ολυμπιακή Αεροπορία.

Επιπλέον η συγκλητική αυτή απόφαση συνιστά απροκάλυπτη διάκριση εις βάρος των φοιτητών εκείνων που δεν έχουν το προνόμιο της γονικής μεταπτυχιακής παροχής – πολλώ μάλλον σε καιρούς όπως οι σημερινοί. Όσο για τις έννοιες «ισονομία», «ίσες ευκαιρίες» κ.ά., ας μη γίνεται λόγος.

Για να παραφράσω τον Καβάφη, εν τέλει -όταν θέλουν- οι συγκλητικοί έστω κι αν κάθονται νομοθετούνε. Η παράφραση προέρχεται από το ποίημα του Αλεξανδρινού «Περιμένοντας τους βαρβάρους». Στη διεθνή ορολογία η κυριαρχία των συντεχνιών αποκαλείται «κορπορατισμός». Αυτός απετέλεσε ένα από τα δομικά υλικά του μουσολινικού φασισμού. Μήπως είναι ευδιάκριτοι οι «βάρβαροι»;

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS